Discuţie:Cutremurul din China
De la Portal semantic Pagini Favorite
cutremur china
Cutremurul din China
Seful Institutului de Fizica Pamantului anunta: Nu vom avea un cutremur catastrofal pana in anul 2012!
1 Nov 2007 Comenteaza pe Forum Trimite prin Y!M Email Tipareste
cutremur, cutremure
Alatura-te comunitatii EcoSapiens
Gheorghe Marmureanu infirma ca seria seismelor repetate din zilele trecute ar prevesti un cutremur major In editia de ieri a cotidianului nostru va informam ca in Romania s-au produs in decurs de aproape 24 de ore nu mai putin de 3 cutremure, unul cu magntitudinea de 4,7 grade pe scara Richter. De altfel, alte 6 cutremure s-au produs numai in aceasta luna, ceea ce ne-a facut sa ne intrebam daca nu cumva acest lucru poate sa insemne ca ne asteapta un cutremur si mai puternic. Desi exista date care arata ca unele cutremure majore din istoria omenirii au fost precedate de o serie de cutremure de mai mica importanta, specialistii de la Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP) tin sa-i linisteasca pe argeseni.
Chiar directorul INFP, Gheorghe Marmureanu, ne-a spus ca nu avem motive de ingrijorare. “Zilnic in Romania se produc 10-15 cutremure. Noi semnalam insa doar cutremurele care trec de 2-3 grade. Aceste serii de cutremure nu trebuie sa ne sperie, sunt altele semnele care prevestesc un cutremur mare. Ori, pe baza semnelor specifice, pot sa va asigur ca pana in 2012 nu avem motive sa asteptam la un cutremur catastrofal”, ne-a declarat Gheorghe Marmureanu.
Sursa: Cotidianul Top
cutremur japonia
Cutremure puternice in Japonia
Mai multe seisme relativ puternice s-au produs ieri in Japonia, in partea de est a insulei Honshu. Primul seism, de magnitudine 6,2 pe scara Richter, a avut loc la ora 16:02 GMT in estul insulei Honshu, la o adancime de 30 km. Acest prim cutremur a fost precedat de mai multe seisme relativ slabe, cu magnitudini de 4,5-5 grade pe scara Richter, cu epicentrele situate tot in apropierea coastei de est a insulei Honshu.
Al doilea cutremur s-a produs la ora 16:16 GMT, tot in apropierea coastei de est a insulei Honshu, la o adancime de 40 km, si a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter; la randul sau, acest seism a fost precedat, cu numai cateva minute inainte, de un seism de mai mica magnitudine, cu epicentrul in aceeasi zona (seismul precursor a masurat 5,4 grade). Cel de-al treilea cutremur si cel mai puternic s-a produs la ora 16:45 GMT, in partea de est a insulei Honshu, la o adancime de 34 km, si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter. In primele ore dupa aceasta serie de cutremure, s-au inregistrat cateva replici cu magnitudini intre 4,7-5,2 grade pe scara Richter.
Desi seismele au fost resimtite in mai multe orase, inclusiv in capitala Tokyo, nu au fost raportate pagube materiale si nici victime omenesti. Japonia este o tara cu o seismicitate extrem de ridicata, din cauza pozitiei sale, la interectia mai multor placi tectonice majore, cu caracter continental. In anul 1923, metropolele japoneze Tokyo si Yokohama au fost distruse de un seism extrem de puternic, cu magnitudinea de 8,2 grade pe scara Richter. Mai recent, la 17 ianuarie 1995, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a cauzat mari distrugeri in orasul Kobe, ucigand peste 5000 de oameni.
Peste un milion de cutremure în ultimul an. Este Pământul mai neliniştit decât de obicei?
2 Oct 2009 Comenteaza pe Forum Trimite prin Y!M Email Tipareste
aprilie, caz, coasta, cutremur, cutremure, grade, indian, intensitate, live, milion, oceanul indian, samoa, scara, seism, simplu, sumatra
Alatura-te comunitatii EcoSapiens
Seismele din Samoa şi Sumatra, produse săptămâna aceasta, au avut un predecesor în 2009, pe alte meridiane: cutremurul din aprilie din L’Aquila, Italia, a ucis aproape 100 de oameni.cutremure tsunami
Cele trei seismemajore care s-au produs anul acesta, soldate cu peste 500 de morţi în total, au suscitat suspiciuni în întreaga lume. Trece în aceste vremuri Pământul printr-o perioadă seismică mai accentuată?
“Nu e nimic ieşit din comun faţă de anii precedenţi”, linişteşte spiritele John Bellini, geofizician în cadrul U.S. Geological Survey. Nu e deloc neobişnuit să avem parte de mai multe cutremure puternice într-un singur an, explică Bellini pentru Live Science. Doar că profilul acestor mişcări tectonice diferă de la caz la caz, în funcţie de locul în care se produc şi antrenează, astfel, diverse scenarii ulterioare, fie că e vorba de tsunami-uri sau de alte replici seismice.
Peste un milion de astfel de fenomene se produc anual, însă majoritatea sunt minore, abia percepute de către oameni. Pe măsură ce urcăm pe scara magnitudinii, numărul cutremurelor devine tot mai rar: vreo 17 cutremure cu magnitudinea de 7.0 – 7.9 grade pe scara Richter se produc de-a lungul unui an şi doar unul de peste 8 grade are loc în tot acest timp. Un cutremur de 8 grade este însă de 10 ori mai puternic decât unul de 7.
Cutremurul care a lovit coasta Samoa a măsurat 8 grade, în timp ce cel din Sumatra a avut o intensitate de 7,6. În Italia, seismul din primăvară a avut doar 6,3 grade. Tsunamiul din 2004 din Oceanul Indian a fost generat de un seism cu magnitudinea de 9.3. “Avem pur şi simplu o săptămână mai ocupată de data asta”, spune cu seninătate Bellini.