Cutremurul din China - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Cutremurul din China

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare



Cuprins

     Cutremurul din China

Seful Institutului de Fizica Pamantului anunta: Nu vom avea un cutremur catastrofal pana in anul 2012!

1 Nov 2007 Comenteaza pe Forum Trimite prin Y!M Email Tipareste

cutremur, cutremure

Alatura-te comunitatii EcoSapiens

Gheorghe Marmureanu infirma ca seria seismelor repetate din zilele trecute ar prevesti un cutremur major In editia de ieri a cotidianului nostru va informam ca in Romania s-au produs in decurs de aproape 24 de ore nu mai putin de 3 cutremure, unul cu magntitudinea de 4,7 grade pe scara Richter. De altfel, alte 6 cutremure s-au produs numai in aceasta luna, ceea ce ne-a facut sa ne intrebam daca nu cumva acest lucru poate sa insemne ca ne asteapta un cutremur si mai puternic. Desi exista date care arata ca unele cutremure majore din istoria omenirii au fost precedate de o serie de cutremure de mai mica importanta, specialistii de la Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP) tin sa-i linisteasca pe argeseni.

Chiar directorul INFP, Gheorghe Marmureanu, ne-a spus ca nu avem motive de ingrijorare. “Zilnic in Romania se produc 10-15 cutremure. Noi semnalam insa doar cutremurele care trec de 2-3 grade. Aceste serii de cutremure nu trebuie sa ne sperie, sunt altele semnele care prevestesc un cutremur mare. Ori, pe baza semnelor specifice, pot sa va asigur ca pana in 2012 nu avem motive sa asteptam la un cutremur catastrofal”, ne-a declarat Gheorghe Marmureanu.

Sursa: Cotidianul Top


http://www.comunismulinromania.ro/articole/item/77-cutremurul-din-1977.html

Grecia: Două cutremure înregistrate în portul Patras

Cutremure spaţiale descoperite în atmosfera Pământului

12 Aug 2010 Comenteaza pe Forum Trimite prin Y!M Email Tipareste

atmosfera, camp magnetic, cutremur, cutremur spatial, cutremure, electrice, energie, magnitudine, particule, programul themis

Alatura-te comunitatii EcoSapiens

Energia primită de la Soarea poate genera un fenomen cunoscut sub numele de cutremur spaţial.
cutremur spatial
Soarele poate proiecta suficient de multă energie în câmpul magnetic al Pământului pentru a declanşa „cutremure spaţiale” în atmosfera superioară a planetei noastre.

Aceste fenomen al vremii spaţiale este practic o vibraţie puternică în câmpul magnetic al planetei şi este capabil să afecteze aurorele şi sistemele electrice de la suprafaţă.

În mod normal, liniile câmpului magnetic seamănă foarte mult cu un elastic care este întins de către vântul solar, a declarat unul dintre autorii studiului, Vassilis Angelopoulos, fizician la University of California, Los Angeles.

Potrivit nationalgeographic.com, noi date oferite de sateliţii din programul THEMIS (Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms) arată că atunci când una dintre liniile de câmp magnetic adună prea multă energie, se rupe, iar o parte din energie este îndreptată spre Pământ.

În cadrul acestui proces, linia de câmp „ruptă” poate atrage particule din atmosfera Pământului pentru a crea un jet de plasmă asemănător unui bici. Aceste jeturi se lovesc de alte zone ale câmpului magnetic la o altitudine de 32,000 de kilometri. Forţa jeturilor poate fi echivalată cu cea a unui cutremur de m


Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade a avut loc, joi, în Islanda. Cutremurul s-a produs la 18.46, ora României, potrivit AFP. Seismul a avut loc la 48 de kilometri sud-est de capitala Reykjavik, la o adâncime de 10 kilometri, conform institutului american de geofizică USGS. Nu s-au înregistrat victime, ci doar pagube materiale minore, a anunţat poliţia islandeză, citată de AFP.

Sursa: Antena 3

   Cutremure puternice in Japonia

Mai multe seisme relativ puternice s-au produs ieri in Japonia, in partea de est a insulei Honshu. Primul seism, de magnitudine 6,2 pe scara Richter, a avut loc la ora 16:02 GMT in estul insulei Honshu, la o adancime de 30 km. Acest prim cutremur a fost precedat de mai multe seisme relativ slabe, cu magnitudini de 4,5-5 grade pe scara Richter, cu epicentrele situate tot in apropierea coastei de est a insulei Honshu.

Al doilea cutremur s-a produs la ora 16:16 GMT, tot in apropierea coastei de est a insulei Honshu, la o adancime de 40 km, si a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter; la randul sau, acest seism a fost precedat, cu numai cateva minute inainte, de un seism de mai mica magnitudine, cu epicentrul in aceeasi zona (seismul precursor a masurat 5,4 grade). Cel de-al treilea cutremur si cel mai puternic s-a produs la ora 16:45 GMT, in partea de est a insulei Honshu, la o adancime de 34 km, si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter. In primele ore dupa aceasta serie de cutremure, s-au inregistrat cateva replici cu magnitudini intre 4,7-5,2 grade pe scara Richter.

Desi seismele au fost resimtite in mai multe orase, inclusiv in capitala Tokyo, nu au fost raportate pagube materiale si nici victime omenesti. Japonia este o tara cu o seismicitate extrem de ridicata, din cauza pozitiei sale, la interectia mai multor placi tectonice majore, cu caracter continental. In anul 1923, metropolele japoneze Tokyo si Yokohama au fost distruse de un seism extrem de puternic, cu magnitudinea de 8,2 grade pe scara Richter. Mai recent, la 17 ianuarie 1995, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a cauzat mari distrugeri in orasul Kobe, ucigand peste 5000 de oameni.

Peste un milion de cutremure în ultimul an. Este Pământul mai neliniştit decât de obicei?

2 Oct 2009 Comenteaza pe Forum Trimite prin Y!M Email Tipareste

aprilie, caz, coasta, cutremur, cutremure, grade, indian, intensitate, live, milion, oceanul indian, samoa, scara, seism, simplu, sumatra

Alatura-te comunitatii EcoSapiens

Seismele din Samoa şi Sumatra, produse săptămâna aceasta, au avut un predecesor în 2009, pe alte meridiane: cutremurul din aprilie din L’Aquila, Italia, a ucis aproape 100 de oameni.cutremure tsunami

Cele trei seismemajore care s-au produs anul acesta, soldate cu peste 500 de morţi în total, au suscitat suspiciuni în întreaga lume. Trece în aceste vremuri Pământul printr-o perioadă seismică mai accentuată?

“Nu e nimic ieşit din comun faţă de anii precedenţi”, linişteşte spiritele John Bellini, geofizician în cadrul U.S. Geological Survey. Nu e deloc neobişnuit să avem parte de mai multe cutremure puternice într-un singur an, explică Bellini pentru Live Science. Doar că profilul acestor mişcări tectonice diferă de la caz la caz, în funcţie de locul în care se produc şi antrenează, astfel, diverse scenarii ulterioare, fie că e vorba de tsunami-uri sau de alte replici seismice.

Peste un milion de astfel de fenomene se produc anual, însă majoritatea sunt minore, abia percepute de către oameni. Pe măsură ce urcăm pe scara magnitudinii, numărul cutremurelor devine tot mai rar: vreo 17 cutremure cu magnitudinea de 7.0 – 7.9 grade pe scara Richter se produc de-a lungul unui an şi doar unul de peste 8 grade are loc în tot acest timp. Un cutremur de 8 grade este însă de 10 ori mai puternic decât unul de 7.

Cutremurul care a lovit coasta Samoa a măsurat 8 grade, în timp ce cel din Sumatra a avut o intensitate de 7,6. În Italia, seismul din primăvară a avut doar 6,3 grade. Tsunamiul din 2004 din Oceanul Indian a fost generat de un seism cu magnitudinea de 9.3. “Avem pur şi simplu o săptămână mai ocupată de data asta”, spune cu seninătate Bellini.

sursa:

http://www.ecomagazin.ro/cutremure-puternice-in-japonia/

cutremur în Africa Centrală

Cel puţin 30 de persoane au murit şi peste 350 au fost rănite în urma a doua seisme de proporţii care au lovit Africa Centrală, informează Reuters.

Cele două cutremure, cu magnitudini de 5, respectiv 6 grade pe scara Richter, s-au produs în Rwanda si Republica Democrată Congo, două dintre cele mai sărace state africane.

“Operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare, dar numărul morţilor ar putea creşte, deoarece foarte mulţi oameni sunt încă sub dărâmături”, a declarat şeful poliţiei din Rwanda, Mary Gahonzire. Principala zonă afectată de cutremur este sudul Rwandei, cu o densitate a populaţiei foarte ridicată.

“Au fost înregistraţi cinci morţi şi 149 de răniţi. Mulţi sunt în stare de şoc”, a declarat guvernatorul provinciei congoleze Kivu, Bernard Watunakanza. sursa:

Tragedie în Africa Centrală

4 Feb 2008 Comenteaza pe Forum Trimite prin Y!M Email Tipareste

africa, congo, cutremur

Alatura-te comunitatii EcoSapiens

Cel puţin 30 de persoane au murit şi peste 350 au fost rănite în urma a doua seisme de proporţii care au lovit Africa Centrală, informează Reuters.

Cele două cutremure, cu magnitudini de 5, respectiv 6 grade pe scara Richter, s-au produs în Rwanda si Republica Democrată Congo, două dintre cele mai sărace state africane.

“Operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare, dar numărul morţilor ar putea creşte, deoarece foarte mulţi oameni sunt încă sub dărâmături”, a declarat şeful poliţiei din Rwanda, Mary Gahonzire. Principala zonă afectată de cutremur este sudul Rwandei, cu o densitate a populaţiei foarte ridicată.

“Au fost înregistraţi cinci morţi şi 149 de răniţi. Mulţi sunt în stare de şoc”, a declarat guvernatorul provinciei congoleze Kivu, Bernard Watunakanza.

Sursa: Evenimentul Zilei



Cutremur în Chile: 2 milioane de persoane afectate

Cel puţin 214 persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter, unul dintre cele mai violente din ultimul secol, produs în Oceanul Pacific, în largul coastelor chiliene, care a generat alerte de tsnumai pentru tot bazinul Pacificului.

UPDATE: Peste 2 milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur, potrivit preşedintelui chilian Michelle Bachelet. 214 persoane au murit în urma cutremurului sau a tsunamiului care a avut loc apoi.

Un val imens a omorât 3 persoane şi alte 10 au fost declarate dispărute în insula Juan Fernandez, notează CNN.

Preşedintele chilian în exerciţiu, Michelle Bachelet, a declarat că se aşteaptă ca bilanţul să crească. "Luăm toate măsurile necesare în acest moment", a explicat ea.

Oficialii nu au oferit informaţii despre numărul persoanelor rănite, iar amploarea pagubelor nu este cunoscută pentru moment, deşi există informaţii că unele clădiri s-au prăbuşit.

de milion de locuitori situat la 500 de kilometri sud de Santiago.

Aceasta a fost resimţit până în Argentina, iar în Pacific valuri gigantice au inundat insula chiliană Robinson Crusoe. Autorităţile au evacuat o parte din insula Paştelui, ca măsură de precauţie.

Potrivit serviciilor de intervenţie, decesele au intervenit în urma prăbuşirii pereţilor, dar un număr important a fost provocat şi de crize cardiace.

Chilienii, terorizaţi, au ieşit pe străzi, unii în pijamale, în timp ce grupuri de tineri ieşeau din discoteci. Confuzia a fost cu atât mai mare cu cât seismul a dus la înteruperea generalizată a alimentării cu curent electric şi a liniilor telefonice.

La Concepcion, al doilea oraş ca mărime din ţară, un pod a fost distrus. La Santiago, nicio clădire importantă nu s-a prăbuşit, dar aeroportul a fost închis pentru 24 de ore, din cauza slăbirii structurii unui terminal pentru pasageri.

La Santiago, seismul a fost resimţit puternic, în condiţiile în care numeroşi locuitori erau încă treji. "Este cel mai grav lucru pe care l-am trăit", a declarat Sebastian, un tânăr în vârstă de 22 de ani din Santiago.

Un jurnalist al AFP a povestit că locuinţa sa "a început să tremure ca un jeleu". El a estimat durata cutremurului la peste două minute.

Acesta este cel mai puternic cutremur după cel cu magnitudinea 9,1 care s-a produs în largul Sumatra (Indonezia), ce a provocat un tsunami de mari proporţii în Asia de Sud-Est, în decembrie 2004, soldat cu peste 220.000 de morţi.

Cutremrului a fost mai puternic decât cel care a afectat insula Haiti în 12 ianuarie, provocând moartea a cel puţin 222.000 de persoane. Potrivit unui expert citat de CNN, energia degajată de seismul din Chile este de 800-900 de ori mai mare decât cea degajată în Haiti.

Chile, una dintre cele mai dezvoltate ţări din America Latină, este mult mai bine pregătită să facă faţă unui cutremur şi are norme de construcţie antiseismică.

UE şi-a oferit ajutorul, Chile spune că nu are nevoie de nimic special


Uniunea Europeană şi alte state şi-au oferit ajutorul, dar Bachelet a declarat că autorităţile chiliene "nu au nevoie de nimic în mod special" pentru moment.

Chile este ţara cu cea mai intensă activitate seismică, situându-se într-o zonă de subducţie la convergenţa a două plăci tectonice majore.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat condoleanţele după seism şi a declarat că un ajutor ONU este disponibil, dacă Guvernul chilian are nevoie.

Ban "supraveghează foarte îndeaproape evoluţia situaţiei, în special riscul de tsunami în (zona - n.red.) Centurii de Foc a Pacificului, după seismul enorm din Chile", a scris purtătorul său de cuvânt într-un comunicat.

Secretarul general al ONU "îşi exprimă condoleanţele faţă de cei care şi-au pierdut membrii ai familiei şi prieteni şi le urează celor răniţi însănătoşire grabnică", a adăugat purtătorul de cuvânt.sursa:

http://www.adevarul.ro/international/in_jurul_lumii/Cutremur_in_Chile-_confuzie-intuneric-cladiri_prabusite_0_215978786.html

   China zguduită de cutremur

Oficialităţile chineze cifrează la mii de persoane numărul victimelor unui cutremur cu o magnitudine de 7,8 pe scara Richter. Este vorba de un bilanţ provizoriu, care s-ar putea agrava în următoarele ore.Cutremurul grav a făcut mii de victime în China. Într-un judeţ al provinciei Sichuan, şi-au pierdut viaţa între 3.000 şi 5.000 de oameni, relatează agenţia chineză Xinhua. Cel puţin 10.000 de persoane au fost grav rănite.

Peste 900 de elevi sunt îngropaţi de vii sub ruinele unei şcoli, dărâmate de cutremur în provincia Sichuan, relatează agenţia chineză Xinhua. Provincia Sichuan, situată în inima Chinei, este una dintre cele mai mari regiuni ale ţării, având o populaţie de 87 de milioane de locuitori.

Peste 900 de elevi sunt îngropaţi de vii sub ruinele unei şcoli, dărâmate de cutremur în provincia Sichuan, relatează agenţia chineză Xinhua. Provincia Sichuan, situată în inima Chinei, este una dintre cele mai mari regiuni ale ţării, având o populaţie de 87 de milioane de locuitori.

În provincia Sichuan s-a măsurat intensitatea maximă a cutremurului. Seismul a fost resimţit şi în capitala chineză Beijing şi în metropola Shanghai, unde mii de oameni au părăsit imobilele în panică. În Shanghai a fost evacuată de urgenţă cea mai înaltă clădire a Chinei, turnul Jinmao.

Centrul mişcării telurice sa aflat la aproximativ 90 de kilometri de capitala provinciei Sichuan, Chengdu, la o adâncime de 10 kilometri sub suprafaţa pământului. Seismul s-a făcut simţit chiar şi în Thailanda, la Bangkok, în Vietnam şi în Taiwan.

În oraşul Chongqing au murit patru elevi, când s-au prăbuşit două şcoli generale, iar peste 100 de copii au fost grav răniţi.

În capitala chineză Beijing, au fost evacuate numeroase birouri, printre altele şi cele ale organizatorilor Jocurilor Olimpice.

Liniile telefonice au căzut în numeroase regiuni afectate de seism şi numeroase străzi sunt blocate.

Autorităţile de la Beijing au trimis peste 5.000 de soldaţi şi poliţişti în regiunile afectate de seismul puternic pentru a-i sprijini pe răniţi, precizează agenţia Xinhua.

Comisarul european pentru ajutor de dezvoltare, Louis Michel, a declarat astăzi că Uniunea Europeană este dispusă să sprijine regiunile chineze afectate de cutremur.

În China s-au produs deja numeroase cutremure puternice în ultimii ani. Cel mai dramatic cutremur de după cel de-al doilea război mondial a fost cel din 27 iunie 1976, în care şi-au pierdut viaţa peste 242.000 de persoane. China a fost zguduită de seisme puternice şi în februarie 1996, aprilie 1990 şi noiembrie 1988. sursa:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3330837,00.html

Cutremurul din Canada i-a speriat pe români


Un seism cu magnitudinea 5,7 a fost resimţit aseară, la 20.45 ora României, 13.41 ora locală, la Montreal şi la Ottawa, capitala Canadei, relatează AFP. Ştirea despre cutremur a adunat pe evz.ro zeci de comentarii de la românii care locuiesc în Canada. Din fericire nu au fost victime, ci doar pagube materiale.

  • Urmările cutremurului din Canada
    * Cutremurul din Canada a dus la evacuarea mai multor clădiri de birouri din Toronto

Epicentrul a fost localizat în regiunea Buckingham, la 25 de kilometri nord-est de Ottawa. Mai multe clădiri din centrul capitalei canadiene au fost evacuate. Chiar dacă seismul a stârnit panică, românii spun că nu a fost atât de puternic ca cele pe care le-au trăit acasă, în România.

Da, s-a simţit destul de tare la etajul 6 (în zona Yonge cu Finch); la fel şi în downtown la etajul 11 într-un building aproape de Dundas

Cutremur de 5 grade in Canada

Un sesim cu magnitudinea de moment 5 a avut loc in Ontario, Canada, iar oamenii au iesit din cladiri.

Angajatii unui tribunal din Ottawa au fost evacuati, iar seismul a fost resimtit puternic de catre persoanele care lucrau in cladiri inalte, de 10 etaje.

Au fost inregistrate mai multe apeluri la serviciile de urgenta, iar pompierii au raspuns solicitarilor, desi nu au existat raniti, relateaza TheIntelligencer.

Se pare ca seismul, care a durat 30 de secunde, a fost resimtit chiar si in orase din Statele Unite ca New York, New Jersey, Ohio, Penssylvania sau Michigan.

Potrivit Institutului Geologic American (USGS), cutremurul a avut epicentrul la o adancime de 16,4 kilometri, la aproximativ 43 de kilometri de Cumberland, Ontario.sursa:


Cutremur în Indonezia

Cel puţin doi oameni au murit, astăzi, în urma unui seism cu magnitudinea 7,1 care a lovit insule din largul provinciei indoneziene Papuasia, a anunţat poliţia, citată de AFP.

Cutremurul, care a dus la declanşarea pentru scurt timp a unei alerte de tsunami, a avariat mai multe locuinţe şi a generat panică, potrivit autorităţilor.

Seismul s-a înregistrat la ora locală 12.16 şi a fost localizat la o adâncime de zece kilometri, la 123 de kilometri sud-est de insula Biak, în largul Papuasiei occidentale, potrivit agenţiei de geofizică din Jakarta.

Seism urmat de mai multe replici

Institutul american de geofizică (USGS) a evaluat la 7 magnitudinea seismului şi a anunţat că au fost mai multe replici cu magnitudine peste 6.

În localitatea Serui, pe insula Yapen, o biserică s-a prăbuşit şi aproximativ 150 de locuinţe au fost avariate, potrivit poliţiei.

Seismul a fost resimţit în capitala Papuasiei occidentale, Manokwari, situată la 250 de kilometri de insula Biak.

Indonezia este situată pe "Cercul de Foc" al Pacificului, unde activitatea seismică este foarte puternică. Peste o mie de oameni au fost ucişi de un seism cu magnitudinea 7,6 care a afectat vestul insulei Sumatra în septembrie anul trecut.sursa:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cutremur-in-indonezia-898264.html

Cutremur de 3,1 pe scara Richter, în apropiere de Buzău

Un cutremur de mică intensitate a avut loc, joi dimineaţă, în România. Seismul a avut o magnitudine de 3,1 pe scara Richter şi s-a produs
în jurul orei 07:50, la aproximativ 51 de kilometri Nord-Vest de Buzău şi la 21 de kilometri Nord-Est de Nehoiu.

Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, seismul s-a produs la o adâncime de 115 kilometri.

Cutremurele cu o magnitudine de sub 5 pe scara Richter sunt considerate a fi de intensitate mică. Acestea au loc relativ frecvent la noi în ţară. De regulă, cele care depăşesc magnitudinea de 2-3 pe scara Richter sunt resimţite uşor de unii locuitori ai zonelor apropiate de epicentru, însă acestea nu provoacă victime sau daune materiale.

Ultimul cutremur cu intensitate mai mare de 5 pe scara Richter din România a avut loc pe 5 august 2009, în jurul orei 10:50. Seismul s-a produs în Marea Neagră, la o adâncime de aproximativ 20 de kilometri şi s-a resimţit atât la Constanţa, cât şi la Bucureşti.

Anul trecut, în România au fost înregistrate mai multe seisme de mică intensitate. Unul dintre acestea a avut loc pe 15 iulie şi a măsurat 3,2 pe scara Richter.

Pe 27 mai 2009, în Vrancea s-a produs un alt seism care a avut 4,4 pe scara Richter. Acesta a fost resimţit şi în Capitală.

Pe 12 mai, un alt cutremur de 4,2 s-a produs în zona Vrancea, la aproximativ 55 de kilometri de Buzău.

Cel mai puternic cutremur de anul trecut a avut loc, însă, la sfârşitul lunii aprilie. Seismul a avut magnitudinea de 5,1 pe scara Richter şi a fost resimţit şi în Republica Moldova şi Bulgaria.sursa:

http://www.antena3.ro/romania/cutremur-de-31-pe-scara-richter-in-apropiere-de-buzau_98574.html

Două cutremure de mică intensitate în România, la interval de 12 ore


Două cutremure de mică intensitate au avut loc în România, la un interval de 12 ore. Primul seism a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 03:26 şi a avut o magnitudine de 2,5 pe scara Richter.

Potrivit Centrului Seismic Euro - Mediteranean, epicentrul acestuia a fost localizat la 66 kilometri Nord-Est de Drobeta Turnu Severin şi 21 kilometri Nord-Vest de Târgu Jiu, la o adâncime de 4 kilometri.

Cel de-al doilea seism, cu magnitudinea de 2,0 pe scara Richter, a avut loc miercuri în jurul orei 15:22. Epicentrul acestuia a fost localizat la o adâncime de 59 de kilometri, la 42 kilometri Vest de Focşani şi 38 kilometri Est de Covasna.

La sfârşitul lunii trecute, în România au avut loc patru cutremure similare, la interval e circa opt ore. Cele patru seisme au avut magnitudini cuprinse între 2,2 şi 2,8 pe scara Richter.

Cutremurele cu o magnitudine de sub 5 pe scara Richter sunt considerate a fi de intensitate mică. Acestea au loc relativ frecvent la noi în ţară. De regulă, cele care depăşesc magnitudinea de 2-3 pe scara Richter sunt resimţite uşor de unii locuitori ai zonelor apropiate de epicentru, însă acestea nu provoacă victime sau daune materiale.


Cel mai recent cutremur cu o magnitudine apropiată de 5 pe scara Richter s-a produs pe 12 iulie, în Vrancea. Seismul de atunci a măsurat 4,3 pe scara Richter. Ultimul cutremur cu intensitate mai mare de 5 pe scara Richter din România a avut loc pe 5 august 2009, în jurul orei 10:50. Seismul s-a produs în Marea Neagră, la o adâncime de aproximativ 20 de kilometri şi s-a resimţit atât la Constanţa, cât şi la Bucureşti.sursa:

http://www.antena3.ro/romania/doua-cutremure-de-mica-intensitate-in-romania-la-interval-de-12-ore_105200.html



În niciunul dintre acestea nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale însemnate.



  Cutremure în serie în zona Asia-Pacific


Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs, duminică, în largul Taiwanului, a anunţat Centrul de seismologie local, precizând nu dispune de informaţii privind eventuale victime sau pagube materiale, relatează AFP.


Seismul a avut loc la ora locală 14.42 (9.42, ora României), la 14 kilometri de oraşul Hungchun, situat pe coasta de sud a insulei, şi la o adâncime de 34 de kilometri.

Aflat la intersecţia a două plăci tectonice, Taiwanul este afectat frecvent de cutremure. Un seism cu magnitudinea 7,6 a provocat, în septembrie 1999, moartea a 2.400 de persoane.


Un alt cutremur, cu magnitudinea 5,6 s-a produs duminică în largul insulelor Vanuatu, la numai o oră şi jumătate după un seism cu magnitudinea 5,8 înregistrat în largul teritoriului francez Noua Caledonie, a anunţat Institutul de geofizică american USGS, citat de AFP.


Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific nu a emis alertă de tsunami.


Zona Asia-Pacific a fost afectată recent de o serie de cutremure, unul dintre acestea, cu magnitudinea 8, soldându-se cu moartea a aproape 200 de persoane în Samoa.


Zona a mai fost afectată pe 1 octombrie de un cutremur de 7 grade pe scara Richter care a lovit insula Sumatra


Pe 25 iulie 2009, în isnula Papua Noua Guinee, a mai avut loc un cutremur de 6,2 grade pe scara Richter.sursa:

http://www.romania-actualitati.ro/cutremure_in_serie_in_zona_asia_pacific-4867

    Un nou cutremur cu magnitudinea de 7 grade s-a produs în insula Sumatra

Un cutremur puternic cu magnitudine de 7 grade pe scara Richter a fost înregistrat joi dimineaţa în insula Sumatra, la sud de zona afectată anterior de un cutremur cu magnitudine de 7,6 grade, a anunţat agenţia indoneziană de geologie.

Seismul a avut loc în cursul acestei nopţi, la ora locală 08.52 (03.52, ora României), la o distanţă de 225 de kilometri sud-est de Padang, cu epicentrul situat la o adâncime de 25,5 kilometri.

Nu există informaţii privind eventualele pagube materiale.


Ministrul indonezian al Sănătăţii, Siti Fadilah Supari, a declarat că se aşteaptă ca bilanţul morţilor să fie mai mare decât cel întregistrat în urmă cu trei ani în urma seismului care a zguduit regiunea Yogyakarta.


Miercuri, un cutremur cu magnitudinea de 7,6 s-a produs în largul insulei Sumatra, la ora locală 17.16 (13.16 ora României) la 78 de kilometri sud-vest de oraşul Padang.


În decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9.1 avea loc pe fundul Oceanului Indian în apropierea coastei de vest a Insulei Sumatra din Indonezia, declanşând tsunami-ul care avea sa facă peste 130,000 de victime în provincia Aceh şi peste 100,000 în zonele învecinate.


Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde joncţiunea mai multor plăci continentale provoacă o activiate vulcanică şi telurică intensă.sursa:

http://www.romania-actualitati.ro/un_nou_cutremur_cu_magnitudinea_de_7_grade_s_a_produs_in_insula_sumatra-4515

   Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Papua Noua Guinee

Potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor de seismologie din Papua Noua Guinee, nu a fost declanşată o alertă de tsunami.


Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 s-a produs sâmbătă în largul insulei Bougainville, în Papua Noua Guinee, fără să producă victime sau pagube materiale, a anunţat institutul american de geofizică USGS.


Cutremurul s-a produs la ora locală 11.42 (04.42 ora României), la aproximativ 80 de kilometri vest de oraşul Arawa şi la o adâncime de 65 de kilometri, potrivit USGS.

Papua Noua Guinee, situată pe Centura de Foc a Pacificului, la joncţiunea mai multor plăci tectonice, este în mod periodic afectată de cutremure.

Un seism cu magnitudinea de 6,1 a avut loc la 15 iulie, în largul regiunii New Ireland, în Papua Noua Guinee, fără a produce victime sau pagube materiale.sursa:

http://www.romania-actualitati.ro/cutremur_cu_magnitudinea_de_62_in_papua_noua_guinee-2502


Cutremurul din Haiti

Cladiri prabusite, oameni cuprinsi de panica pe strazi si probabil mii de morti. Capitala Port-au-Prince, al carui centru a fost distrus, a plonjat in haos dupa violentul cutremur ce a devastat marti insula Haiti.

Mii de locuitori ratacesc plangand pe strazi, descoperind la fiecare colt imagini terifiante ale dezastrului care s-a abatut asupra acestui oras cu 2 milioane de locuitori.

La cateva ore dupa seismul care s-a produs la ora locala 16.53 (23.53, ora Romaniei) la numai 15 kilometri vest de Port-au-Prince, comunicatiile catre insula din Caraibe erau intrerupte aproape complet si nu era disponibil niciun bilant al victimelor.

Ulterior, agentiile de presa au reusit sa transmita lumii intregi imagini cutremuratoare de pe strazile capitalei haitiene. Multe dintre ele au ajuns pe Twitter si de acolo mai departe.

Ambasadorul Republicii Haiti in Mexic a dat asigurari miercuri ca presedintele haitian, Rene Preval, este in viata, dupa puternicul seism care a lovit capitala Port-au-Prince si a provocat prabusirea palatului prezidential. Acesta a fost serios avariat, precum si cladirile unor ministere din imprejurimi.


Un angajat umanitar prezent la Port-au-Prince a descris situatia ca fiind un adevarat "haos" si a spus ca se teme ca sunt mii de morti. La fiecare colt de strada puteai vedea oameni disperati, cu lacrimi in ochi, care isi cautau rudele. Haiti are o populatie de circa noua milioane de locuitori, dintre care peste doua milioane traiesc la Port-au-Prince si in imprejurimile sale. Aproape 70% dintre haitieni traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi.

Majoritatea statiilor de radio si televiziune ale capitalei nu au functionat mai multe ore de la producerea cutremurului, iar putinele posturi de radio care emit lanseaza apeluri de urgenta.

Hotii au profitat de prabusirea supermarketului pentru a lua ce se putea. Numeroase cadavre si persoane ranite puteau fi vazute in nordul capitalei haitiene, in zona cartierului de pe soseaua Delmas.

Dupa seismul de marti, multi locuitori au fost nevoiti sa-si paraseasca domiciliile si s-au refugiat pe terenuri de sport sau in spatii deschise, unde nu risca sa fie striviti de prabusirea unor imobile.

Seismul a avut o magnitudine de 7 grade si epicentrul sau a fost localizat la circa 15 kilometri vest de capitala Port-au-Prince, la o adancime de 8 kilometri. USGS a adaugat ca acesta a fost cel mai puternic cutremur inregistrat in zona dupa altul major de magnitudine 6,7 in 1984.

O cladire cu trei etaje, care gazduia cel putin doua birouri, s-a prabusit la periferia capitalei. La randul sau, Associated Press a transmis ca un spital s-a prabusit. Circa 200 de persoane aflate in hotelul Le Montana din Port-au-Prince sunt date disparute in urma seismului, a anuntat un ministru francez.

http://www.romania-actualitati.ro/cutremur_cu_magnitudinea_de_62_in_papua_noua_guinee-2502

Cutremurul din Haiti, cel mai mare dezastru din istoria ONU

Cutremurul din Haiti, care ar fi putut provoca moartea a 50.000 de persoane, este cel mai mare dezastru cu care s-a confruntat vreodată ONU în istoria
sa, deoarece a distrus structurile locale, a declarat sâmbătă Biroul de
coordonare a afacerilor umanitare, citat de AFP.

"Este un dezastru istoric", a explicat o purtătoare de cuvânt, Elisabeth Byrs, la Geneva. "Nu ne-am confruntat niciodată cu un asemenea dezastru în istoria ONU. Nu seamănă cu nici un alt" seism, a
adăugat ea, subliniind că spre deosebire de tsnumai din 2004, care a
afectat Indonezia, în acest caz au rămas foarte puţine structuri locale
pentru a acorda sprijin ajutorului străin.

ONU, care se ocupă de coordonarea ajutorului umanitar în Haiti după cutremurul de 7 grade de marţi, a declarat că se confruntă cu o "provocare logistică majoră".

SUA au preluiat controlul asupra aeroportului din Port-au-Prince


Statele Unite au preluat oficial, vineri, controlul aeroportul din Port-au-Prince, în virtutea unei convenţii semnate cu Guvernul haitian. Acest aranajament va dura "atât cât va fi necesar şi până când Guvernul
haitian se va declarat pregătit" să preia această responsabilitate, a
anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

Statele Unite asigură încă de joi buna funcţionare a aeroportului din Port-au-Prince, pe unde tranzitează cea mai mare parte a ajutorului acordat statului haitian. Crowley a precizat că aeroportul funcţionează
de acum la capacitate maximă de 90 de mişcări (aterizări sau decolări)
pe zi.

15.000 de cadavre, adunate doar de pe străzi


Peste 15.000 de cadavre ale victimelor seismului care a devastat marţi Haiti au fost strânse şi înhumate, a declarat vineri premierul haitian, Jean-Max Bellerive. " El a recunoscut că este vorba despre un bilanţ
"extrem de parţial". "Ne-am limitat pur şi simplu la a strânge morţii
care erau pe arterele" oraşului, a povestit Bellerive, în timp ce mii
de cadavre se află în continuare sub dărâmături.

Mai multe clădiri publice, avariate în urma cutremurului



Preşedintele chilian, Michelle Bachelet, a declarat sâmbătă că mai multe clădiri publice au fost avariate în urma cutremurului care a afectat ţara sa, între care două spitale şi mai multe
închisori, relatează CNN.

Două dintre cele mai mari spitale au suferit pagube ale structurii de rezistenţă, iar pacienţii sunt transferaţi către alte centre medicale, a declarat Bachelet, adăugând că şi alte
instituţii publice au fost afectate.

"Există informaţii că într-o închisoare s-ar fi produs revolte", a declarat preşedintele. "Închisorile au suferit, bineînţeles, pagube semnificative. Departamentul Justiţiei analizează situaţia
şi evaluează pagubele. Ne gândim la posibilitatea de a muta o parte
dintre aceşti deţinuţi", a explicat ea.

Bachelet le-a cerut, de asemenea, chilienilor să se ajute unii pe alţii. "Căutăm adăposturi. Căutăm persoane care pot oferi camere în casele lor", a declarat ea.

La Washington, ambasadorul chilian Jose Goni a declarat că ţara sa poate gestiona catastrofa. "Ulterior, după o examinare profundă, Guvernul ar putea decide că are nevoie de ajutor în unele zone", a
declarat el pentru CNN.

Cutremure tot mai dese în toată lumea


Anul 2010 a început dramatic pentru haitieni, care, pe 12 ianuarie, au trecut printr-un calvar cauzat de cutremurul de 7 grade care a luat
vieţile a peste 300.000 de oameni. Ca o comparaţie, seismul de ieri din
Chile a degajat o energie de 64 de ori mai mare decât cel din Haiti. În
vreme ce în Haiti au loc în continuare replici de 4- 4,5 grade aproape
zilnic, vineri, şi Japonia a fost zguduită de un seism de 7,3 grade.

Ultimul tsunami a lovit în 2004

Cutremurul de 9,3 grade care a zguduit Oceanul Indian, pe 26 decembrie
2004, a dus la formarea unui tsunami cu înălţimea de 30 de metri.
Acesta a devastat Indonezia, Sri Lanka, India şi Thailanda şi a
provocat moartea a 230.000 de oameni în 14 ţări lovite de valul uriaş.
A fost unul dintre cele mai mari dezastre înregistrate în istoria
omenirii.sursa:

http://nowandagainfree.ning.com/profiles/blogs/despre-cutremurele-din-haiti


http://www.comunismulinromania.ro/articole/item/77-cutremurul-din-1977.html

Cutremur în Chile: 2 milioane de persoane afectate

Locuitorii Santiago s-au mutat în stradă, după cutremur


Cel puţin 214 persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter, unul dintre cele mai violente din ultimul secol, produs în Oceanul Pacific, în largul coastelor chiliene, care a generat alerte de tsnumai pentru tot bazinul Pacificului.

Un val imens a omorât 3 persoane şi alte 10 au fost declarate dispărute în insula Juan Fernandez, notează CNN.

Peste 2 milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur, potrivit preşedintelui chilian Michelle Bachelet. 214 persoane au murit în urma cutremurului sau a tsunamiului care a avut loc apoi.

Un val imens a omorât 3 persoane şi alte 10 au fost declarate dispărute în insula Juan Fernandez, notează CNN.

Preşedintele chilian în exerciţiu, Michelle Bachelet, a declarat că se aşteaptă ca bilanţul să crească. "Luăm toate măsurile necesare în acest moment", a explicat ea.

Oficialii nu au oferit informaţii despre numărul persoanelor rănite, iar amploarea pagubelor nu este cunoscută pentru moment, deşi există informaţii că unele clădiri s-au prăbuşit.

Cutremurul a fost înregistrat la ora locală 3.34 (8.34 ora României), iar epicentul a fost localizat în mare, la circa 90 de kilometri de Concepcion, oraş cu o jumătate de milion de locuitori situat la 500 de kilometri sud de Santiago.

Aceasta a fost resimţit până în Argentina, iar în Pacific valuri gigantice au inundat insula chiliană Robinson Crusoe. Autorităţile au evacuat o parte din insula Paştelui, ca măsură de precauţie.

Potrivit serviciilor de intervenţie, decesele au intervenit în urma prăbuşirii pereţilor, dar un număr important a fost provocat şi de crize cardiace.

Cutremur in Italia: Bilantul depaseste 50 de morti

Ministrul de Interne Roberto Maroni a declarat ca seismul din centrul Italiei a provocat moartea a peste 50 de persoane si a lasat cateva zeci de mii fara adapost.

"Bilantul mortilor este foarte mare, in acest moment se vorbeste de mai mult de 50 de victime", a declarat ministrul, care s-a deplasat la fata locului, potrivit Newsin.

Bilantul precedent era de 40 de morti, dar presa italiana subliniase ca acesta risca sa mai creasca.

Seismul a lasat fara locuinte intre 45.000 si 50.000 de persoane, potrivit Protectiei civile. Oamenii "vor fi rapid mutati in hoteluri sau structuri" care sunt in curs de amenajare, a dat asigurari Maroni.sursa:

http://www.frontnews.ro/externe/eveniment/seism-in-italia-mai-multe-cladiri-s-au-prabusit-iar-autoritatile-se-tem-ca-exista-si-victime-28981


Cutremur cu magnitudinea de 5,9 in California

Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade a avut loc, joi, pe coasta Californiei, in Statele Unite.

Seismul a avut loc la o adancime de aproximativ 20 de kilometri, la 55 de kilometri distanta de Petrolia, potrivit informatiilor furnizate de institutul american de monitorizare geologica, USGS.

California a mai fost zguduita de un cutremur puternic cu o luna in urma, pe 9 ianuarie, cand un seism cu magnitudinea de 6,5 a creat pagube de aproape 40 de milioane de dolari, fara sa creeze insa victime.

Cutremurul din California a provocat pagube materiale minore


Un violent seism cu magnitudinea de moment evaluata la 6,5 de institutul american USGS s-a produs sambata in largul coastelor din nordul Californiei, dar nu a provocat victime, ci numai pagube materiale minore si intreruperi ale energiei electrice.

Institutul american foloseste "magnitudinea de moment", legata direct de parametrii seismului, iar pe aceasta scara un cutremur de cel putin 6 grade este considerat puternic, informeaza AFP.

Seismul s-a produs la ora locala 16.27 (duminica, 2.27 ora Romaniei), la adancime relativ mica, de 16 kilometri, iar epicentrul sau a fost localizat la 35 de kilometri vest de Ferndale si la 360 de kilometri nord-vest de Sacramento. Cutremurul a fost resimtit pana la San Francisco.
Peste zece replici au urmat seismului, cea mai puternica avand o magnitudine de 4,5, potrivit CNN. Nu a fost emisa insa o alerta de tsunami.

Primaria din Ferndale a fost avariata, dar deocamdata nu au fost semnalati raniti. in schimb, s-au inregistrat intreruperi ale furnizarii de energie electrica, rupturi de tevi de gaz, iar unele linii telefonice nu au mai functionat.

Fotografii publicate pe Twitter arata vitrine sparte ale magazinelor si produse cazute de pe rafturi, martorii relatand ca zgaltaiturile au fost foarte puternice.

"Am trecut prin multe cutremure, dar nu-mi amintesc de un seism atat de puternic", a declarat proprietara unui magazin de antichitati din apropierea orasului Eureka, la nord de Ferndale. Ea spune ca magazinul sau se misca in toate directiile, s-au spart lampile, farfuriile s-au imprastiat in tot magazinul.

A fost infiorator", a declarat o alta locuitoare din Eureka. "Aveam impresia ca sare in aer casa, televizorul a inceput sa se miste inainte si inapoi, obiectele cadeau de pe etajere, toate tablourile mi-au cazut", a relatat o alta localnica.

Cutremurul s-a produs intr-un sector numit de geofizicieni "Tripla Jonctiune Mendocino", pentru ca trei placi tectonice intra aici in contact, provocand o mare activitate seismica.

California, cel mai populat stat american, este situat pe falia San Andreas si traieste cu spaima "Marelui cutremur", geologii considerand ca exista o probabilitate de 70% ca un seism devastator sa loveasca regiunea in urmatorii 30 de ani.

Un cutremur de 7,8 grade s-ar putea solda cu 1.800 morti, 50.000 de raniti si pagube de 200 miliarde de dolari, conform unui scenariu elaborat anul trecut de 300 de experti.sursa:

http://www.romania-actualitati.ro/cutremur_cu_magnitudinea_de_62_in_papua_noua_guinee-2502

http://www.ziare.com/international/stiri-externe/cutremurul-din-california-a-provocat-pagube-materiale-minore-986221

   Istoria marilor cutremure din România

Cutremurele care au avut epicentrul în Munţii Vrancei au şi ele bineînţeles o istorie.

Mai jos aveţi o listă cu cele mai mari cutremure care au zguduit meleagurile româneşti.
-29 August 1471:

este descris de cronicarul Grigore Ureche că a avut loc „în vreme ce au şezut Domnul Ştefan cel Mare la masă în Cetatea Sucevei, deplasându-i masa”. Acest cutremur a avut loc cu puţin timp înainte de nunta voievodului cu Maria de Mangop. O aripă a turnului Nebuisei din Cetatea Sucevei se „prăvale în râpă”.

8 octombrie 1620

– magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.

-8 august 1681 (9 august 1679 )

-cutremur ce are loc in timpul domnitorului Şerban Cantacuzino. magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.

-12 iunie 1701

– magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.

-31 mai 1738

– in timpul domniei lui Constantin Mavrocordat …într-o însemnare grecească apare că a avut loc un „cutremur foarte cumplit” iar pe un ceaslov o altă însemnare menţionează că în 31 mai, la ora 3 dimineaţa pămîntul s-a cutremurat şi chiar „s-au despicat şi au eşit apă cu miros de iarbă de puşcă şi de pucioasă”…

6 aprilie 1790 –

magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.

-26 octombrie 1802 – ora 12:55,

magnitudine 7,9 grade, adâncime 150 km -la Bucureşti, cutremurul a durat 2 minute şi jumătate iar cronicile si insemnarile Bisericii Ortodoxe precizeaza faptul ca “au cazut turnuri de la sfintele biserici, iar alte biserici au cazut de tot” si ca in Bucuresti ” s-a rupt turnul cel inalt, Coltea, care era podoaba orasului, iar din casele boieresti si din cele de obste putine au scapat zdravene”…de asemenea o mare parte a caselor din Bucuresti, fiind de lemn, au ars.

5 martie 1812 – ora 2:30,

magnitudine 6,5 grade, adâncime 130 km – nu am gasit informatii despre pagubele produse.

-14 noiembrie 1829 – ora 3:40

, magnitudine 7,3 grade, adâncime 150 km – a avut o durată de un minut şi, despre el, dascălul de la Batiştea scria „cu puţin lucru nu s-a potrivit cu cutremurul din leatul 1802 octombrie 14”

-23 ianuarie 1838 – ora 20:45,

magnitudine 7,5 grade, adâncime 150 km – raporul întocmit de prefectul poliţiei arată că au fost 8 morţi, 14 răniţi, 36 case dărîmate în întregime şi multe cu stricăciuni serioase.

-31 august 1894

– magnitudine 7,1 grade – la acest cutremur s-a remarcat prabusirea malurilor Prutului pe o lungime de peste 500 de metri in judetul Galati, precum si distrugerea mai multor case vechi de la periferia Bucurestiului.

-6 octombrie 1908 – ora 23:40

, magnitudine 7,1 grade, adâncime 125 km. – a fost un cutremur ce s-a anifestat in 3 faze consecutive, din ce in ce mai puternice, si care a durat aproximativ 3minute.A avariat mai ales casele vechi din Bucuresti si din estul Munteniei si sudul Moldovei...“ (by cutremur.net and Ioan Istrate)

-10 Noiembrie 1940 – ora 3:39

, magnitudine 7,7 grade, adâncime 133 km – Efectele lui au fost devastatoare în centrul şi sudul Moldovei, dar şi în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morţi şi 4000 de răniţi, majoritatea în Moldova. Datorită contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informaţiile fiind cenzurate în timpul războiului. In Bucureşti multe alte blocuri din Bucureşti au fost considerabil deteriorate si au existat circa 300 de morţi, majoritatea la prabuşirea blocului Carlton,o structură cu 8 etaje din beton armat.

4 Martie 1977 – ora 21:22,

magnitudine 7,4 grade, adâncime 94 km – a făcut în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit. Tot oraşul Zimnicea a fost distrus, şi s-a trecut la reconstruirea sa din temelii. Printre victimele cutremurului s-au numărat şi câteva personaje marcante, precum Toma Caragiu.

30 august 1986 – ora 00:28,

magnitudine 7,1 grade, adâncime 131,4 km – a produs mai multe pagube in Bsarabia decat in tara, la Chisinau prabusindu-se 4 blocuri.

30 mai 1990 – ora 13:40

, magnitudine 6,9 grade, adâncime 80-90 km – nu a cauzat pagube majore

27 octombrie 2004 – ora 22.34,

magnitudine 6,0 grade, adâncime 90-100 km – de asemenea nu a produs pagube importante.sursa:

http://chitaristuu.wordpress.com/2009/04/08/istoria-marilor-cutremure-din-romania/

= Cinci cutremure mari în 200 de ani 5 Mar 2008 Comenteaza pe Forum Trimite prin Y!M Email Tipareste

cutremur, Romania

Alatura-te comunitatii EcoSapiens

Cinci cutremure de peste 7 grade pe scara Richter au zguduit România în ultimii 200 de ani. Cel mai puternic cutremur, cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, s-a produs în anul 1802. Atunci s-a prăbuşit Turnul Colţei din Capitală, dar nu există date privind pierderi de vieţi omeneşti.
Următorul mare cutremur, de 7,5 grade pe scara Richter, s-a produs la 23 ianuarie 1838. Bilanţul anunţat atunci de autorităţi a fost de 73 de morţi, 14 răniţi şi 36 de case distruse în Bucureşti.
Cel de-al doilea cutremur ca magnitudine, de 7,7 grade pe scara Richter, a avut loc la 10 noiembrie 1940. Atunci s-a prăbuşit blocul Carlton, cea mai înaltă construcţie din Bucureşti, îngropând sub dărâmături aproape 500 de persoane. Se apreciază că în toată ţara ar fi fost în jur de 1.000 de morţi şi circa 4.000 de răniţi.
Cutremurul din 4 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter, este considerat cel mai grav, din cauza efectelor sale distrugătoare: peste 1500 de morţi, peste 11.000 de răniţi şi 33.000 de locuinţe distruse.
Un alt cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade s-a produs pe 31 august 1986. Nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi nici cu pagube materiale majore.Cele mai mari cutremure din ultimii 100 de ani

=

Cutremurele sunt una dintre cele mai mari tragedii din istoria umanitatii. Viata noastra este construita pe ideea ca traim pe pamant solid, care este o certitudine. Cand solul incepe sa se miste, ne pierdem cumpatul, si unii dintre noi viata. Nu credem ca exista o statistica destul de bine documentata, care sa spuna cu exactitate cati oameni au murit, in aceste sinistre, in secolul XX.

Sau macar in secolul al XXI-lea, care de-abia a inceput, si calculele s-ar putea face mai usor. In randurile care urmeaza, vom descrie trei dintre cele mai mari cutremure ale ultimilor 100 de ani. Cu buna stiinta, vom eluda marele cutremur din Indonezia, de pe 26 decembrie 2004, de langa insulele Andaman, din largul coastelor Sumatrei, pentru ca a fost foarte mediatizat.

San Francisco, 18 aprilie 1906, 5:12 a.m.


Cutremurul din San Francisco, de pe 18 aprilie 1906, a fost seismul major care a lovit orasul vest-american si coasta Californiei de nord, miercuri, 18 aprilie, la ora 5:12 dimineata. Cea mai larg acceptata estimare a magnitudinii acestui seism este de 7,8 grade pe scala Moment Magnitude (Mw) - versiunea modernizata a scalei Richter. Cu toate acestea, au fost propuse si alte valori ale magnitudinii, de la minimum 7,7 la maximum 8,3 grade Mw.

Epicentrul groaznicului sinistru a fost la circa doua mile (adica trei kilometri) de oras, in punctul Mussel Rock, pe coasta Tinutului San Mateo. S-a propagat in lungul celebrei Falii San Andreas, la nord si la sud, pe o lungime totala de 296 de mile (adica 477 de kilometri). Dansul placilor tectonice a fost simtit din Oregon pana la Los Angeles, pana in centrul continentului nord-american, in desertul Nevada.

Cutremurul in sine si incendiile care au urmat sunt recunoscute ca formand impreuna unul dintre cele mai crunte dezastre naturale din istoria Statelor Unite ale Americii. Clopotul mortii, tras de acest dezastru, precum si incendiile care au urmat, au dus la cea mai mare pierdere de vieti omenesti din istoria Californiei.

Impactul economic a fost comparat cu cel rezultat in urma uraganului Katrina. Au fost distruse in jur de 500 de cladiri, numai pe Van Ness Avenue (foto). In haosul de dupa sinistru, politia a tras in plin si a ucis in jur de 500 de persoane. A fost necesara construirea, dupa cutremur, a 11 tabere de refugiati.

Pierderile prin distrugerea de imobile au fost estimate la 400 de milioane de dolari. O societate de asigurari a avut pierderi de 235 de milioane de dolari 1906 (echivalentul a 5,1 miliarde de dolari 2006), in urma despagubirilor pe care a fost obligata sa le acord

Marele cutremur chilian, 22 mai 1960


Supranumit Cutremurul Valdivian (in spaniola, Terremoto de Valdivia), este cel mai puternic seism inregistrat vreodata de seismografe, cotat ca ar fi avut 9,5 grade Mw. A avut loc la inceputul dupa-amiezii si valul tsunami rezultat a afectat coastele sudice chiliene, Argentina, Hawaii, Filipinele, Noua Zeelanda si Insulele Aleutine, in largul Peninsulei Alaska.

Epicentrul sau a fost langa orasul chilian Valdivia, la circa 700 de kilometri distanta de Santiago de Chile. A cauzat valuri de 25 de metri inaltime, care au maturat coastele statului Chile. Valul tsunami principal a traversat Oceanul Pacific si a devastat Insula Hilo din arhipelagul Hawaii. Alte valuri, inalte de peste 10 metri, au fost inregistrate la 10.000 de kilometri de epicentru. Daca nu ar fi fost un cutremur, am spune ca a reprezentat o desfasurare de forte de-a dreptul grandioasa.

Pierderile de vieti omenesti si financiare au fost atat de mari, incat nimeni niciodata nu a reusit sa le estimeze, cat de cat. Au fost publicate numeroase cifre estimative ale numarului total de morti. S-au realizat studii, care dau cifre pornind de la 2.231 la peste 6.000 de morti. Acelasi lucru este valabil si pentru estimarea pierderilor financiare, care au variat de la 400 la 800 de milioane de dolari 1960. Ajustate cu inflatia, aceste cifre reprezinta 2,6, respectiv 5,2 miliarde de dolari 2005.


Cutremurul Kashmir, 8 octombrie 2005, ora 8:50


Supranumit Marele Cutremur Pakistanian, a fost un seism major, cu epicentrul la 19 kilometri de orasul Muzaffarabad si o intesitate de 7,6 grade pe scara Richter, similar ca intensitate cu cel din anul 1906, din San Francisco. Pe 8 noiembrie 2005, guvernul Pakistanului a anuntat cifra oficiala de 73.276 de morti. Alte 14.000 de persoane au murit in Afganistan.

Cifrele estimate de experti, privind numarul de morti, difera substantial. Organizatiile care s-au ocupat de donatiile internationale facute Pakistanului au estimat un numar total de 86.000 de morti, dar ele nu au fost confirmate de Islamabad.

Peste 3,3 milioane de oameni au ramas fara casa. Natiunile Unite au raportat ca au fost afectate direct patru milioane de oameni, in primul rand in zona muntoasa himalaiana, din cauza caderilor abundente de zapada care au urmat, la inceputul iernii sursa:

http://www.ziare.com/international/stiri-externe/cele-mai-mari-cutremure-din-ultimii-100-de-ani-165834


= România, printre ţările cu risc mediu de dezastru natural 1 Iun 2010 Comenteaza pe Forum Trimite prin Y!M Email Tipareste

bangladesh, belgia, china, cutremur, cutremur in china, decembrie, dezastre, dezastre naturale, emiratele arabe, epidemii, evenimentul zilei, factori, fenomene extreme, grade, india, indonezia, infrastructura, inundatii, italia, Maplecroft, risc, seceta, vulnerabil

Alatura-te comunitatii EcoSapiens

Iranul, Bangladeshul, Indonezia şi Pakistanul conduc în topul statelor cu cel mai mare risc de producere a unor dezastre naturale. Li se alătură India şi China, potrivit AFP.dezastre ecologice

Franţa şi Italia sunt cele mai vulnerabile ţări europene, prezentând risc ridicat de dezastre.

În lista celor 229 de state şi teritorii care se situează la polii riscului de dezastre se află şi România, care prezintă un risc mediu, împreună cu Japonia, Germania, Rusia, Grecia, Canada, Elveţia, Belgia şi Olanda.

Studiul întocmit de compania Maplecroft, specializată în expertiza riscurilor globale, a luat în calcul numărul cutremurelor, erupţiile vulcanice, tsunami-urile, inundaţiile, alunecările de teren, secetele şi epidemiile din ultimii 30 de ani, dar şi impactul acestor fenomene extreme asupra oamenilor.

Sărăcia şi infrastructura deficitară sunt factori care cresc riscul de producere a dezastrelor naturale, şi implicit pe cel de mortalitate, apreciază Anna Moss, analist la Maplecroft.

Astfel, între 1980- 2010 au murit 191.000 de mii de oameni din Bangladesh şi un număr apropiat în Indonezia, ţară puternic afectată de tsunamiul din decembrie 2004, produs în Oceanul Indian. Potrivit aceluiaşi raport, Iranul este vulnerabil în faţa cutremurelor, cu 74.000 de morţi în cei 30 de ani luaţi în calcul, în timp ce India este expusă atât cutremurelor, cât şi epidemiilor, furtunilor şi inundaţiilor, 141.961 de oameni fiind bilanţul morţilor din această ţară. China a pierdut, în ultimii 30 de ani, 148.417 de oameni dintre care 87.476 au pierit în cutremurul de 7,9 grade din 2008, în provincia Sichuan.

Din datele înregistrate de Maplecroft mai reiese faptul că teritoriile cele mai ferite de fenomenele necruţătoare sunt Andora, Bahrein, Malta, Monaco, Qatar, Liechtenstein sau Emiratele Arabe Unite.

Sursa: Evenimentul ZileiCinci cutremure mari în 200 de ani

=

cutremur, Romania


   Alatura-te comunitatii EcoSapiens

Cinci cutremure de peste 7 grade pe scara Richter au zguduit România în ultimii 200 de ani. Cel mai puternic cutremur, cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, s-a produs în anul 1802. Atunci s-a prăbuşit Turnul Colţei din Capitală, dar nu există date privind pierderi de vieţi omeneşti.
Următorul mare cutremur, de 7,5 grade pe scara Richter, s-a produs la 23 ianuarie 1838. Bilanţul anunţat atunci de autorităţi a fost de 73 de morţi, 14 răniţi şi 36 de case distruse în Bucureşti.
Cel de-al doilea cutremur ca magnitudine, de 7,7 grade pe scara Richter, a avut loc la 10 noiembrie 1940. Atunci s-a prăbuşit blocul Carlton, cea mai înaltă construcţie din Bucureşti, îngropând sub dărâmături aproape 500 de persoane. Se apreciază că în toată ţara ar fi fost în jur de 1.000 de morţi şi circa 4.000 de răniţi.

Cutremurul din 4 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter, este considerat cel mai grav, din cauza efectelor sale distrugătoare: peste 1500 de morţi, peste 11.000 de răniţi şi 33.000 de locuinţe distruse.
Un alt cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade s-a produs pe 31 august 1986. Nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi nici cu pagube materiale majore.sursa:

http://www.romania-actualitati.ro/cutremur_cu_magnitudinea_de_62_in_papua_noua_guinee-2502

http://www.ziare.com/international/stiri-externe/cutremurul-din-california-a-provocat-pagube-materiale-minore-986221

http://www.ecomagazin.ro/cinci-cutremure-mari-in-200-de-ani/

Cele mai mari cutremure din lume

Cutremurul puternic care a afectat marţi Haiti s-a soldat cu peste 100.000 de victime, ceea ce-l plasează printre cele mai devastatoare.


Agenţiile de presă au făcut liste cu cele mai violente cutremure şi catastrofe naturale care au devastat lumea de-a lungul istoriei.


Agenţia France-Presse prezintă o listă cu cele mai violente cutremure care s-au înregistrat în lume, de la începutul secolului XX şi până în prezent.

August 1906, Chile: 20.000 de morţi.


- Decembrie 1908,Sicilia, Italia: între 70.000 şi 100.000 de morţi.
- Ianuarie 1915, Italia: 29.980 de morţi.
- Decembrie 1920, China): peste 100.000 de morţi.
- Septembrie 1923, la Yokohama, Japonia: peste 143.000 de morţi sau dispăruţi, din cauza incendiilor care s-au propagat la construcţiile din lemn.
- Mai 1927, China: 200.000 de morţi.
- Decembrie 1932, China: 70.000 de morţi.
- Ianuarie 1934, India: 10.700 de morţi.
- Mai 1935, India: 50.000 de morţi.
- Ianuarie 1939, Chile: 28.000 de morţi.
- Decembrie 1939, Turcia: între 35.000 şi 40.000 de morţi.
- Februarie 1960, Maroc: 12.000 de morţi.
- Septembrie 1962, Iran: 12.000 de morţi.
- August 1968, în nord-estul Iranului: 10.000 de morţi.
- Ianuarie 1970, în Yunnan China : 10.000 de morţi.
- Mai 1970, pe coasta peruviană: 66.800 de morţi.

Decembrie 1972, la Managua (Nicaragua): aproximativ 10.000 de morţi.
- Mai 1974, Chinei: între 10.000 şi 20.000 de morţi, potrivit unor estimări.
- Februarie 1976, în Guatemala: 26.000 de morţi.
- Iulie 1976, la Tangshan (China): aproximativ 242.000 de morţi, potrivit unui bilanţ oficial, cel puţin 650.000 de morţi, potrivit unor experţi occidentali.
- Septembrie 1978, în regiunea Tabass-Iranului: 25.000 de morţi.
- Septembrie 1985, la Ciudad de Mexico : 5.000 de morţi în mod oficial, între 10.000 şi 30.000, potrivit unor estimări franceze.
- Decmebrie 1988, la Spitak-Armenia, oraş distrus complet: 25.000 de morţi.
- Iunie 1990, în nord-vestul Iranului: 37.000 de morţi.
- August 1999, în Turcia: cel puţin 20.000 de morţi.
- Ianuarie 2001, în India: 25.000 de morţi.
- Decembrie 2003, în Iran: 31.000 de morţi. Oraşul Bam a fost distrus complet.
- Decembrie 2004: un cutremur cu magnitudinea de 9,1, în largul Insulei Sumatra (Indonezia), provoca un tsunami gigantic, care a omorât peste 220.000 de persoane, în zece ţări din Asia de Sud-Est.

Octombrie 2005: cel puţin 75.000 de morţi, în regiunea himalayană a Cashmirului, în Pakistan şi India.
- Mai 2008, în China, în principal în provincia Sichuan (sud-vest): aproximativ 87.000 de morţi şi dispăruţi.

Lista poate fi completată cu mai multe mişcări seismice devastatoare, care au avut loc înainte de secolul 20, conform Reuters.

893 î. Hr: Iran, Ardabil - 150.000 de morţi
- 856 î. Hr.: Iran, Damghan - 200.000 de morţi
- 1138: Siria, Aleppo - 230.000 de morţi
- 1290: China, Chihli - 100.000 de morţi
- 1268: Turcia, Cilicia - 60.000 de morţi
- 1556: China, Shansi - 830.000 de morţi

Şi România a fost lovită de mari mişcări telurice.

Cel mai puternic cutremur, cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, s-a produs în anul 1802.


S-a prăbuşit Turnul Colţei, dar nu există date privind pierderi de vieţi omeneşti.


La 23 ianuarie 1838 un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a zguduit Bucureştiul.


Bilanţul anunţat de autorităţi a fost de 73 de morţi.


Un seism de 7,7 grade pe scara Richter, a avut loc la 10 noiembrie 1940.


Atunci s-a prăbuşit blocul Carlton, cea mai înaltă construcţie din Bucureşti, îngropând sub dărâmături aproape 500 de persoane.


Se apreciază că în toată ţara au fost în jur de 1.000 de morţi şi circa 4.000 de răniţi.


Cutremurul din 4 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter, este considerat cel mai grav.


Efectele au fost distrugătoare : peste 1500 de morţi, peste 11.000 de răniţi şi 33.000 de locuinţe distruse.


Un alt cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade s-a produs pe 31 august 1986.


Nu s-a soldat cu victime. sursa:

http://www.romania-actualitati.ro/cele_mai_mari_cutremure_din_lume-8534

Cutremurul din 1977

Vineri, 4 martie 1977. Lună plină. Primăvara bătea la uşă. Apăruseră deja mugurii copacilor. La televizor – filmul bulgăresc Dulce şi Amar. Ceauşescu aflat în Nigeria, participa la dineul oficial dat de preşedintele african. Nimic nu prevestea urgia care urma să se abată asupra României…

La ora 21,22 seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, loveşte ţara noastră. Violenţa lui s-a înregistrat atât pe verticală cât şi pe orizontală, în direcţia nord-sud şi est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km, planul în care s-a produs prăbuşirea straturilor fiind de aproximativ 60°. Toate staţiile seismice de pe glob, aflate pe recepţie, au reperat cutremurul, prima care a prins, procesat şi analizat informaţiile primite în urma cutremurului, fiind cea de la Golden – Colorado (Statele Unite). Energia distructivă eliberată de seism a fost egală cu cea emisă de zece bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!

55 de secunde de groază! Pereţii s-au prăbuşit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziţi pe scări sau spre ieşiri; alţii au rămas încremeniţi în casă, paralizaţi de teamă. Aceeaşi teamă care i-a îndemnat pe alţii să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar şi cazuri de femei care au născut înainte de vreme.Ceauşescu este informat despre cutremur. Banchetul este întrerupt câteva minute mai târziu. Informaţiile care i-au parvenit iniţial, vorbeau despre un cataclism de 10 grade şi despre distrugerea totală a Bucureştiului. Stabilind legătura cu ţara, Ceauşescu a cerut informaţii precise, a dat primele ordine şi a instituit starea de necesitate pe teritoriul României. A doua zi, la ora 8,15 minute, o aeronavă având la bord familia Ceauşescu şi restul delegaţiei, ateriza pe aeroportul Otopeni.

Bucureştiul a fost cel mai greu lovit. Apoi Teleormanul, Doljul, Iaşiul, Vasluiul, Buzăul, Vrancea, Mehedinţiul…

În Capitală au căzut ori au fost grav avariate 32 de blocuri şi clădiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu – colţ cu Ştefan cel Mare, Continental – Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata şi Nestor. Sub dărâmăturile blocului de la Colonadelor şi-au găsit sfârşitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, Doina Badea (împreună cu soţul şi cei doi copii), poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A. E. Baconski şi soţia sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se afla în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital. Ca prin minune, soţul, scriitorul Romulus Rusan, a fost găsit în viaţă sub mormanul de moloz.

Pe 5 martie se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morţi. 2.600 de răniţi. Oraşul Zimnicea este prefăcut în ruine: 175 de case prăbuşite, 523 grav avariate, 4.000 de persoane sinistrate, sute de victime. În Craiova sunt avariate grav peste 550 clădiri, printre care se numără Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei, Universitatea, Biblioteca judeţeană. Primele estimări indicau un număr de 30 de morţi şi 300 de răniţi. La Vaslui sunt de asemenea pierderi grele, atât umane – 7 persoane decedate, cât şi materiale. La Ploieşti au fost distruse în jur de 200 de locuinţe, alte 2.000 fiind grav avariate; situaţia este gravă şi în judeţul Buzău, unde sunt afectate în jur de 1.900 de clădiri. Mai „fericite” sunt judeţele din Transilvania şi Dobrogea, care au scăpat neatinse sau cu pagube mici.

Evaluarea finală a pierderilor – umane şi materiale, este teribilă: 1.570 morţi, 11.300 răniţi, 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate, 763 de unităţi economice afectate. Pagubele s-au ridicat la 10 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde de dolari.

Crainic, a stat sub dărâmăturile fostului bloc „Continental”, nu mai puţin de 250 de ore, înainte de a fi recuperat şi redat vieţii!

Şi, în clipa aceea, eu, romanticul, am urât luna”, avea să scrie Octavian Paler.

4 martie 1977 în… lume:

- la Cape Town, renumitul chirurg Christian Bernard, realiza un nou transplant de inimăla Hiroshima şi în împrejurimi sunt depistate noi paerticule de cesiu radioactiv

- la Madrid, un grup de tineri protestează împotriva poluării

- meciul dintre marii maeştrii Boris Spaski şi Vlastimil Hort se încheie remiză, la mutarea 41

- savanţii A. Sandage şi G. Tamman anunţă că Pământul are 14 miliarde de ani vechime

- BBC – ul anunţă că va ecraniza toate cele 37 de lucrări dramatice ale lui William Shakespeare

- un diamant de 107 carate, este expus la New York, în saloanele bijutirului Cartier.

Cum îşi puteau petrece bucureştenii seara de 4 martie 1977


La teatru:


Comedie de modă veche şi Năpasta – la Teatrul Naţional; Răceala şi Interviu – la Teatrul Bulandra;

Plicul – la Teatrul de Comedie; Viaţa e ca un vagon? – la Teatrul Mic;

Gaiţele şi Patru lacrimi – la Teatrul Nottara.

La operă:


Filarmonica George Enescu – Concert spectacol de „Ziua femeii”;

Opera Română – Manon;

Tetarul de Operetă – Victoria şi-al ei husar.

Varieteu:

Teatrul „Constantin Tănase” – Deschis pentru renovare şi E nemaipomenit;

Tetarul „I. Vasilescu” – Bunica se mărită.

La cinema:


Cuibul salamandrelor – la Patria, Favorit, Sala Palatului; Lumea circului – Scala, Festival; Zbuciumata lună septembrie – Central; Răscoala – Capitol; Africa Express – Victoria, Lira; Accident – Feroviar; Cadavre de lux – Griviţa; Comisarul Piedone la Hong – Kong –Unirea etc.

La TV:


Film artistic Dulce şi amar (programul 1); seară de operă: Norma – tragedie lirică de Vincenzo Bellini (programul 2).

DECRET PREZIDENŢIAL


Cu privire la instituirea stării de necesitate pe teritoriul Republicii Socialiste România (…)

În temeiul art. 75, pct. 13 din Constituţia Republicii Socialiste România , preşedintele Republicii Socialiste România, comandantul suprem al Forţelor Armate DECRETEAZĂ:

Art. 1 – Se instituie starea de necesitate pe întreg teritoriul Republicii Socialiste România.

Art. 2 – Toţi activiştii de partid şi de stat, ai organizaţiilor de masă şi obşteşti sunt mobilizaţi la sediile organelor de partid şi de stat şi în mijlocul oamenilor muncii, pentru a participa cu toate forţele la acţiunile legate de înlăturarea efectelor cutremurului.

Art. 3 – Toate unităţile forţelor armate, unităţile Ministerului de Interne, formaţiunile gărzilor patriotice, sunt puse în stare de alarmă pentru a acorda ajutorul necesar – cu toate mijloacele materiale şi umane de care dispun – populaţiei şi unităţilor economice şi sociale afectate de cutremur.

Art. 4 – Unităţile Ministerului de Interne şi ale Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor vor lua măsuri urgente pentru punerea imediată în stare de funcţionare a întregii reţele de transport şi telecomunicaţii.(…)

Art. 6 – Ministerele şi consiliile populare vor lua de îndată măsuri pentru asigurarea aprovizionării neîntrerupte a populaţiei cu apă, pâine şi celelalte produse alimentare de primă necesitate.

Art. 9 – Toate unităţile socialiste din zonele afectate de cutremur sunt obligate să ia măsuri imediate pentru salvarea bunurilor, pentru restabilirea în cel mai scurt timp a activităţii şi desfăşurarea normală a procesului de producţie.

Art. 10 – Întreaga populaţie aptă de muncă este obligată să participe la toate acţiunile organizate pentru înlăturarea consecinţelor cutremurului. (…)

Nicolae Ceauşescu, Preşedintele Republicii Socialiste România,Comandant Suprem al Forţelor Armate ale Republicii Socialiste România

Informaţii de la Golden

Centrul american de informaţii asupra seismelor de la Golden, statul Colorado, a apreciat că seimul din România este cel mai puternic înregistrat, de la începutul anului, în întreaga lume. Nici unul din toate seismele care au avut loc în regiune din anul 1908, nu a depăşit în intensitate acest cutremur. În acelaşi timp, specialiştii centrului, au exclus orice posibilitate a unor şocuri secundare, întrucât cutremurul, ale cărui urmări s-au făcut resimţite într-o zonă vastă, până la Moscova şi Roma, s-a produs la o adâncime de 110 km, prea mare pentru a genera noi seisme.
http://www.comunismulinromania.ro/articole/item/77-cutremurul-din-1977.html

Romania se cutremura in 2010

În ultima perioadă activitatea seismică din Vrancea este din ce în ce mai oscilantă. Dacă la începutul anului 2009 se înregistrau între 10 şi 15 cutremure de o intensitate mică (2-4 grade Richter) pe lună, spre sfârșitul anului “butoiul cu pulbere” s-a mai domolit. Specialiștii presupun că activitatea seismică din Vrancea s-a domolit pentru că în viitorul apropiat se va produce un cutremur major. Acalmia dinaintea furtunii a scos la rampa fel de fel de prezicători care îşi dau cu părerea despre ceea ce va urma. În principiu nimeni nu este capabil să anticipeze un cutremur major, fie că se folosește de puterile paranormale sau de tehnologia existenta în acest moment.

În acest context inginerul Ion Istrate a făcut o declarație șocantă pe blogul sau care are menirea să ne atenţioneze ca un cutremur major se va produce în viitorul apropiat. “Într-o sală mare se afla multă lume în haine colorate. Cobor cu o pungă plină cu ouă de găină să o duc la masa prezidiului, unde se afl o femeie de circa 40 ani, dar pierd pe drum mai multe ouă. Vreau să le caut. Femeia îmi arată un OU ROŞU“, scrie Istrate pe blogul său.

O altă prezicătoare, Doina Ionel, “vede” un viitor sumbru pentru România, “în data de 26-27 vineri spre sâmbăta va avea loc un cutremur de 6,6 – 6,7 grade, la o adâncime de peste 100 km ; intervalul probabil va fi între 3.20 şi 3.40 dimineaţa cu abatere până la ora 7 şi va dură circa 40 secunde ( cam mult! ). Seara, începând de la ora 20.20 până la 1.00 vor avea loc o serie de cutremure între 3 – 4,8 grade simţite de către toate persoanele sensitive, creându-se stări de nelinişte. Confirmă faptul că vibrațiile sunt în creștere şi se vor intensifică. Zilele acestea va fi în Vrancea un cutremur de 4,3 – 4,7 grade, dar care probabil nu se va simţi. Zonele afectate : Bucureşti, Buzău. Simultan vor avea loc cutremure în Rusia, Grecia şi Peninsula Iberica ( ceea ce intuiam şi eu şi previziona d-nul Istrate). Cu 2 zile înainte de cutremur vor avea loc 2 cutremure mari , unul fiind în zona Singapore (previzionat şi de către d-nul Istrate).”

La rândul lui, Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului a declarat, anul trecut, ca: “Un cutremur devastator este prevăzut să se producă în România în 2010, poate în prima jumătate a anului…”sursa:

http://www.orator.ro/diverse/romania-se-cutremura-in-2010/

CUTREMURUL DIN 2007, AMANAT PENTRU 2010

Cutremurul devastator anuntat pentru 2007 in Romania a fost "amanat" de specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului pentru anul 2010. Acestia sustin ca sistemul tectonic s-a schimbat intre timp si ca in placa tectonica din Vrancea nu s-au acumulat suficiente tensiuni care sa declanseze un cataclism major in Romania in acest an. Prognoza seismologilor este foarte convenabila pentru autoritati, care pot invoca, in cazul unui cutremur dezastruos venit mai devreme, scuza ca au fost luate pe nepregatite.

In Bucuresti sunt peste 500 de cladiri incadrate in clase de risc seismic, care se pot prabusi in orice clipa la un eventual cutremur. Si doar cateva dintre acestea au fost sau sunt in curs de consolidare. Majoritatea au fost abandonate de proprietari, care au preferat sa-si inchirieze locuintele. Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, sustine insa ca autoritatile nu trebuie sa intre in panica in ceea ce priveste consolidarea cladirilor, deoarece mai este suficient timp pana in 2010

Sistemele de avertizare pot anunta un cutremur cu 25 de secunde inainte ca acesta sa se produca. Avertizarea populatiei nu este insa functionala, considerandu-se ca acest lucru ar crea mai multa panica. Seismologii sustin insa ca 25 de secunde sunt suficiente sa te ascunzi si sa te protejezi. Specialistii spun ca, in ultima vreme, au aparut tot felul de escroci care vand "aparatura" de prevenire a seismelor, un fel de pagere, care nu avertizeaza nimic, pentru ca nu au implementat sistemul stiintific

Directorul general al Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a afirmat ca, in acest an, cutremurul despre care tot domnia-sa vorbea nu va mai avea loc. Acesta sustine ca amanarea a fost provocata de schimbarea sistemului tectonic. In schimb, un cutremur devastator este prevazut pentru 2010. Marmureanu a sugerat ca autoritatile nu trebuie sa se grabeasca prea tare cu consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat, pentru ca mai sunt trei ani pana la producerea sigura a unui cutremur cu magnitudine mare.

Autoritatile pot rasufla linistite. Seismologii au anuntat ca seismul periculos anuntat pentru acest an se amana pentru 2010. Declaratiile directorului general al Institutului pentru Fizica Pamantului par sa faca parte dintr-un scenariu care permit autoritatilor sa invoce scuza ca au fost luate pe nepregatite. Acelasi director a afirmat, inclusiv in acest an, ca ne putem astepta, in 2007, la un cutremur puternic. "Posibilitatea producerii unui cutremur de 6,7 grade pe scara Richter in 2007 a fost anuntata intr-o lucrare stiintifica a profesorului dr. docent Dumitru Enescu. Sunt si alte lucrari publicate care vorbesc de producerea unui astfel de seism in 2007", a declarat, pentru "Gardianul", directorul general al Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu. Mai nou, sustine Marmureanu, specialistii au concluzionat ca Vrancea nu este inca incarcata pentru un cutremur dezastruos si ca un seism devastator nu se va produce cu siguranta pana in 2010.

Escrocherii cu pagere


Marmureanu spune ca au aparut tot felul de escroci si smecheri care vand "aparatura" de prevenire sa scoata profit din nimic, un fel de pagere. Aceasta nu are nici o valoare daca nu are implementat sistemul stiintific. "Avand in vedere ca nu vine un cutremur apropiat ca timp, eu doresc sa vina cineva sa faca aceasta aparatura, insa eu fac doar sistemul stiintific", a mai precizat directorul Marmureanu. "Pamantul nu stie matematica. Adevarul e ca eu nu cred in statistica. Cand fac anumite afirmatii, ma bazez pe campul electromagnetic si pe fizica in general", spune Gheorghe Marmureanu. Energia cutremurului din Vrancea din 10 noiembrie 1940 a fost de aproape o mie de ori mai mare decat energia seismului produs la 28 aprilie 1999 (M 5,4), cel mai important din ultimii ani care s-a resimtit si in Republica Moldova. Energia seismica ce se degaja in focarul cutremurului difera de energia seismului de la suprafata Pamantului. "Spre deosebire de magnitudine, intensitatea seismului, exprimata si ea in grade, are la baza gradul de actiune al oscilatiilor subterane, asupra diferitelor constructii si obiecte, si nu in ultimul rand al oamenilor. De fapt, pentru oameni, pericolul il reprezinta nu insasi oscilatiile seismice, ci urmarile acestora: avarierea cladirilor, gazoductelor, liniilor electrice si alunecarile de teren", a precizat Marmureanu.

Abonatii Centrului de Avertizare Seismica, neavertizati


Pe data de 27 octombrie 2004, la ora 23:34 de minute si 30 de secunde, un seism cu epicentrul in Vrancea a zguduit regiuni intinse ale Romaniei. Cutremurul produs la o adancime de 100 de kilometri a avut
6-7 grade pe scara Mercalli in zona epicentrala si a fost resimtit la Bucuresti cu intensitatea de 6 grade pe scara Richter. Desi a fost un cutremur cu magnitudine mare, abonatii Centrului de Avertizare Seismica au aflat de cutremur o data cu toata lumea, adica in timpul producerii lui. Directorul Centrului de Avertizare Seismica, Adrian Ailenei, a declarat atunci ca pagerele anticutremur ale abonatilor sai nu au dat, miercuri, alarma: "Pe 3 octombrie, dupa ce pagerele au semnalat un cutremur de 5 grade pe scara Richter din Dobrogea, ne-au sunat abonatii si ni s-a cerut sa ridicam pragul de avertizare de la 4,8 la 6 grade. Ieri noapte (27 octombrie), fiind un cutremur sub 6 grade pe scara Richter, alarma a fost declansata numai pentru personalul nostru. Dupa cutremur, in urma telefoanelor primite, am revenit la pragul de avertizare de 4,8 grade", a declarat Ailenei in ziua urmatoare.

Limitarea pagubelor postseism


Pentru limitarera pagubelor postseism, Institutul National de Fizica a Pamantului a pus in functiune Statia Seismica de la Plostina. Ministerul Educatiei si Cercetarii impreuna cu Ambasada Germaniei la Bucuresti au lansat oficial, pe data de 25 aprilie 2005, prototipul pentru Sistemul de Avertizare Seismica in Timp Real (Early Warning System - EWS), destinat, in prima faza, obiectivelor industriale si instalatiilor de interes national cu risc major la cutremurele cu epicentrul in zona Vrancea. Statisticile arata ca cele mai importante pagube produse de un cutremur sunt cele asa-zise postseism, provocate de incendii. Statia de la Plostina are rolul de a predictiona seismele mari in timp si de a opri functionarea principalelor sisteme de alimentare cu gaze sau altele care ar pune viata romanilor in pericol.

Marmureanu: Cutremur devastator dupa 2006


"Populatia trebuie sa isi mentina calmul, a afirmat Marmureanu, deoarece un cutremur catastrofal, de peste 7 grade pe scara Richter, nu poate fi inregistrat in Romania pana in 2006. Nu exista motive pentru ca populatia sa intre in panica. Un cutremur catastrofal nu este posibil in Romania pana in aprilie 2006 si nu exista certitudinea unui astfel de seism nici dupa aceasta data. Dupa aceea, nu stiu ce se va intampla, deoarece va actiona un nou sistem tectonic, declansat de India-Africa, dar, in acest moment, este foarte important sa anticipam ce se va intampla pana atunci", a declarat Marmureanu, invitat special la sedinta de Guvern tinuta la o zi dupa cutremurul din octombrie 2004.sursa:

http://stiri.kappa.ro/actualitate/14-08-2007/cutremurul-din-2007-amanat-pentru-2010-146410.html

Unelte personale