Vulcani si cutremure - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Vulcani si cutremure

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Tynutza [9 editari]

Anyhoo [2 editari]

Afiseaza tot
Noutati- ultima ora
Ti se pare o TANARA extrem de SEXY? Iata ce SECRET ... 5 August 2014 Trei cutremure in interval de sase ore, in Vrancea 1 minut ago. Ti se pare o TANARA extrem de SEXY? Iata ce SECRET TULBURATOR ascunde 1 minut ago .... PANICA in Italia! Vulcanul Etna a inceput sa erupa. 3:13, 18 iunie 14 ......mai mult
UPDATE. Cutremur de 6,1 grade în China, soldat cu moartea a cel ... 4 August 2014 ... soldat cu moartea a cel puțin 367 de persoane. Bilanțul cutremurului cu magnitudinea 6,1, care a zguduit astăzi sud-vestul Chinei, a ajuns la 367 de morți și peste 1.300 de răniți, potrivit agenției de stat Xinhua, citată de BBC News ......mai mult
Bilanțul cutremurului produs duminică în China a ajuns la 367 de ... 4 August 2014 4 August 2014 06:27. Cutremurul cu magnitudinea de 6,1, produs duminică în regiunile din sud-vestul Chinei, a cauzat moartea a 367 de persoane, anunță China Nouă, citată de AFP. Cutremurul a avut loc la ora 16.30 (11.30 ora... Mai multe....mai mult
TOP ritualuri ale dimineţii pentru a avea o zi excelentă – FuLLonline ... 3 August 2014 Cutremur mare în Japonia ... Cutremure succesive în Vrancea .... Hale ambalat fructe, legume si flori Anglia. Vulcani de interior cu Artificii Le Baron Craiova. Reparatii aragaze - AtheService | Reparatii Electrocasnice. Puncte de ancorare ......mai mult
Două cutremure în VRANCEA, unul după altul - StiriLaZi.ro 3 August 2014 Cutremurul a avut loc la o adâncime de 99 km, localităţile cele mai apropiate fiind Covasna (37km),Focsani (43km),Targu Secuiesc (48km),Marasesti (49km),Ramnicu Sarat (52km). Tot sâmbătă, la ora 15,34 un cutremur de 2,7 pe Richter s-a ......mai mult

News powered by: Google Blog Search

  Vulcanii si cutremurele

  Vulcanii si seismele - Pe fundul “rifturilor” oceanice şi în anumiţi vulcani, precum cei din Hawaii, ies în permanenţa lavă şi gaze foarte fierbinţi(a căror temperatură poate depaşi 1,200C).Dar cea mai mare parte a vulcanilor aşezaţi la marginea plăcilor funcţionează cu intermitenţe.Vulcanii si seismeleVulcanii si seismele - Lava răctă astupă craterul;gazele şi rocile topite se acumulează dedesubt;presiunea creşte puţin căte puţin şi, în cele din urmă, reuşeşte să împinga afară dopul. În acest caz vulcanul se „trezeşte” dintr-o dată, proiectându-şi uneori cenuşa pânâ la 10.000 de metri altitudine, aruncând în jur bucăţi de lavă foarte fierbinte, vomitând râuri lungi de materie păstoasa.Ca regulă generală, un vulcan este atât mai violent, şi deci mai periculos, cu c-t se trezeşte mai rar.Erupuţia riscă să devină atunci deosebit de puternică, fiindcă energia mult timp acumulată se eliberează dintr-o dată.De asemea, dacă nu există nici un vulcan la orizont este foarte improbabil să se nască deoadată unul.Într-adevar, cel mai adesea lavele nu urcă decât pr canale foarte precise,acolo unde scoarţa terestră este spartă sau crăpată.

Aceeaşi regulă se aplică şi seismelor.În locurile unde au avut loc cutremure de pământ, acestea se vor repeta şi vor avea, într-un moment sau altul, aceeaşi intensitate.De ce?Pentru că seismele afectează regiunile supuse mişcşrilor provocate de deplasarea plăcilor.Aceste mişcări sunt suficient de puternice ca să înalţe munţii, să lase în jos gropile oceanice, să antreneze o placă sub alta...Evident, materialele care cinstituie scoarţa terestră opun o puternică rezistenţă acestui gigantic “braţ de fier” .

Vulcanii

 Această puternică forţă a naturii a inspirat teamă omenirii de foarte mult timp. Romanii au atribuit erupţile vulacnice lui Vulcan, zeul focului şi al meşteşugurilor. În anul 79 (după Christos) erupţia vulcanului Vezuviu a distrus oraşele romane Pompeii şi Herculaneum. Polynesienii credeau că vulcanii erau controlaţi de zeiţa focului Pele. Una dintre cele mai spectaculoase erupţii înregistrate în istorie a fost în anul 1883 cu explozia insulei Krakatoa, care se află în strâmtoarea Sunda, lângă insula Java. Un exemplu mai recent (1980) este erupţia vulcanului St. Helen din Washinton State.

Formarea şi erupţia vulacanilor.
Erupţia vulcanilor poate să fie violentă, chiar catastrofică, sau relativ blândă. Cele mai explozive erupţii sunt de fapt rafale de abur care formeză imagini spectaculoase. Erupţiile mai liniştite au loc când pietrele topite sunt împinse prin crăpături mari ale crustei Pământului şi acoperă peisajul înconjurător. Aceste scugeri de lavă dacă se repetă pot umple văile din apropiere şi îngropa dealurile joase, creând şiruri groase de lavă, care devin podişuri. Originea pietrei topite, numită de geologişti magmă, nu este ştiută prea bine. Aproape 80 % din toate magmele este compusă din bazalt.

Vulcanul Etna.
Cel mai înalt vulcan din Europa este Etna. Se află pe coasta de est a insulei Sicilia. Numele provine de la cuvântul grecesc "Aitne", care înseamnă "a arde". Cea mai mare înălţime este de aproape 3.350 metri, depinzând de efectele ultimei erupţii. Mai mult de 135 de erupţii au fost înregistrate de când scriitorii antici menţionau erupţia din anul 800 Î. Cr. În anul 1169 D. Cr. 15.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în oraşul Catania, care se afla la baza vulcanului. În anul 1669 20.000 de oameni au fost omorâţi.

Baza vulcanului este foarte populată. Pământul foarte fertil, format de lavă veche a atras fermierii. Vulcanul este alcătuit din 3 zone: prima, care este populată şi cultivată, şi care se află la altitudinea de 900 de metri. Aici se află cultivate legume, măslini, vii şi pomi fructiferi. Următoarea regiune împădurită este alcătuită dintr-o pădure de castani, stejari, pini şi fagi. La altitudinea de 1.980 metri se află o jalnică risipă de lavă neagră şi cenuşă, care este acoperită de zăpadă în timpul ierni. Etna a fost activ timp de 2.5 milioane de ani. A avut cel puţin două centre principale active.

Grecii au creat multe legende despre vulcani. Unele spun ca a fost atelierul lui Hefaistos, zeul focului, şi al Cyclopilor. Altele spun că sub vulcan se află aşezat marele Typhon, cutremurând Pământul când se mişcă. Poetul antic Hesiod a vorbit despre erupţile vulcanului. Şaptezeci şi unu de erupţii au fost înregistrate din 1500 Î. Cr. până la 1669 D. Cr.

În anul 1669 erupţia a durat din 11 martie până la 15 iulie. Lava scursă a distrus mai multe sate şi a acoperit patrea de vest a Cataniei. Muncitorii au încearcat să înlăture scurgerile de lavă săpând nişte diguri mai sus de sat. Această este recunoscută ca fiind prima încercare din istorie de a schimba scurgerile de lavă.

Vulcanii Terrei

Inelul de foc -vulcanii Terrei

Prin maretia si puterea de distrugere eruptiile vulcanice au
impresionat oamenii din cele mai vechi timpuri.Prima descriere
stiintifica a unei eruptii vulcanice a fost aceea a lui Pliniu cel
Tanar care a trait experienta unei eruptii a Vezuviului in anul 79
d.Hr.,eruptie ce a distrus orasele romane Pompei si Herculaneum.De
atunci si pana in prezent vulcanologii au adunat date importante in
vederea elaborarii unor metode de predictie,astfel incat pagubele
produse de eruptii sa fie reduse la minimum.

Vulcanismul,departe de a fi un incident neglijabil din istoria
Pamantului,este esential pentru definitivarea infatisarii actuale a
planetei noastre.Rolul vulcanismului a fost,de asemenea,determinant in
aparitia vietii,aceasta luand nastere si dezvoltandu-se datorita
imenselor cantitati de elemente chimice volatile,solubile,emanate de
aparatele vulcanice in timpul eruptiilor.

Pulberile si cenusile vulcanice au contribuit la imbogatirea si
fertilizarea solurilor,iar fumarolele sulfuroase,al aparitia
zacamintelor de cupru,zinc,mangan,plumb si a multor alte elemente.In
cea mai mare parte a lor,manifestarile magmatice sunt legate de
dinamica placilor litosferice si de procesele de dezintegrare
radioactiva ce au loc in interiorul litosferei.Vulcanologii au
apreciat ca,in trecutul geologic,peste 2 milioane de kmp din suprafata
uscatului au fost acoperiti de lave,a caror grosime oscila intre 500 m
si 3000 m.Fundul actualelor oceane este alcatuit din lave bazaltice
care au erupt sub apa.

Manifestarile vulvanice se produc in zonele de riftogeneza,in zonele
de convergenta a placilor litosferice,ca urmare a procesului de
subductie,si in interiorul acestora,ca urmare a actiunilor ,,punctelor
fierbinti " din mantaua inferioara.Vulcanii reprezinta partea
superioara,terminala a sistemului magmatic,prin care magma ajunge la
suprafata sub forma de lava(magma din care a fost degajata o mare
parte a gazelor volatile).

Structura unui vulcan

Aparatul vulcanic este alcatuit din cos,crater si con vulcanic.

o Cosul vulcanic(canalul de alimentare)reprezinta calea de acces a
magmelor in timpul eruptiei,care se dezvolta sub terminatia
craterului,facand legatura dintre acesta si camera
magmatica(cuptorul).Acesta poate prezenta o pozitie verticala sau
inclinata,iar spre lateral pot aparea ramificatii.Poate fi umplut cu
lava topita,material piroclastic sau brecie vulcanica.

o Craterul vulcanic are aspectul unei depresiuni aproape circulara,de
forma conica sa tronconica.,dezvoltata in centrul conului.,de unde
incepe cosul vulcanic.Craterul vulcanic reprezinta deschiderea
canalului de alimentare(a cosului vulcanic) si difera de la cateva
sute de metri la peste 1 km(caldera).Un vulcan poate avea mai multe
cratere.

o Conul vulcanic este principalul edificiu generat de eruptiile
vulcanice,fiind o suprastructura a aparatului vulcanic
propriu-zis,aproximativ conica.Ia nastere din curgerile de lava
succesive sau depuneri de straturi de piroclastice fine si grosiere,cu
inclinari divergente in jurul conului vulcanic.Un aparat vulcanic de
acest fel este specific vulcanilor cu eruptie centrala.Exista si
vulcani de tip liniar,din care lava ajunge la suprafata printr-o
deschidere in forma de fractura,ce poate depasi cativa kilometri
lungime.Eruptiile vulcanice sunt permanent insotite de emanatii de
gaze volatile si de vapori de apa,care antreneaza fragmente de lava
consolidata sau bucati de roca din conul vulcanului,pe care le
expulzeaza la distante diferite de locul eruptiei.Fragmentele mici de
lava consolidata,cu diametrul de 4-32 cm,avand aspectul
pietrisurilor,se numesc lapili.Se acumuleaza sub forma unor depozite
stratificate,din a caror consolidare si cimentare rezulta tufuri
lapilice.Fragmentele de lava expulzate prin aparatul vulcanic,cu
diametrul mai mare de 10 cm,se numesc bombe vulcanice,iar prin
acumularea si consolidarea lor se formeaza aglomerate vulcanice.Cel
mai fin material expulzat in mari cantitati prin aparatul vulcanic,cu
diametrul particulelor de sub 4 mm,este cenusa vulcanica,material
care,prin acumulare si cimentare,da nastere cineritelor sau tufurilor
vulcanice.

Tipuri de eruptii vulcanice

Eruptiile se diferentiaza in functie de
vascozitatea,compozitia,continutul de gaze si temperatura lavei,dar si
in funtie de pozitia geografica a vulcanului.Ascensiunea lavei la
suprafata scoartei terestre este generata de energia acumulata in
cuptorul magmatic.,de presiunea exercitata de fortele tectonice si de
diferenta de densitate dintre magma si rocile strapunse.

o Eruptiile de tip,,hawaian " sunt caracterizate prin expulzari
linistite de lave fluide,bazaltice,prin intermediul unor cratere.Prin
racirea lavei rezulta conuri vulcanice aplatizate,de dimensiuni
considerabile(Mauna Loa,Kilauea din Insulele Hawaii).Vulcanii din
Hawaii sunt rezultatul activitatii asa-numitelor ,,puncte fierbinti "
ce se formeaza in mantaua inferioara.Acesti vulcani se insira ca un
lant,in functie de directia de deplasare a placii litosferice
strapunse de magma.Vulacanii hawaieni furnizeaza,prin
eruptii,cantitati impresionante de lava fluida,care se deplaseaza
rapid sub forma de torente de lava,ce se scurg chiar pe versantii cu
inclinare redusa.Lava rezultata din eruptia vulcanului Mauna Loa,din
1840,s-a deplasat cu o viteza de pana la 40 km/h.Acest vulcan erupe,in
medie,o data la 3,5 ani,generand imense torente de lava ce pot
ameninta viata locuitorilor din zona.

o Eruptiile de tip ,,islandez " se caracterizeaza prin expulzari
periodice de lava bazaltica,fluida,in lungul unor fisuri ce pot depasi
uneori 20 km lungime,lava care,prin consolidare,da nastere unor
platouri bazaltice foarte extinse.In islanda sunt peste 130 de vulcani
stinsi si peste 30 de puncte active de eruptie.Este locul unde se
poate observa la zi ce se intampla de obicei sub apa marii,avand in
vedere ca vulcanismul de acest tip este legat de zona de rift a
Atlanicului de nord.Riftul medio-atlantic,ce strabate Islanda,separa
placa Americii de Nord de placa Eurasiatica..Vulcanul Laki se afla in
mijlocul unei falii de 25 km lungime,in sudul Islandei.El a dat
nastere,in anul 1783,celei mai puternice eruptii de lava din
istorie,scurgerea de lava avand la un moment dat un debit de 5000
mc/s,acoperind o suprafata de 565 kmp.Eruptia a fost precedata de
cutremure puternice,ce s-au succedat timp de o saptamana,si care au
dat nastere unei falii din care a erupt un torent de lava ce s-a
revarsat pe o lungime de 80 km.

I o Eruptiile de tip,,strombolian " se caracterizeaza prin explozii
ritmice,lavele evacuate fiind mai vascoase.Numele este dat de vulcanul
Stromboli,situat in Mediterana,insulele Lipari,supranumit de
navigatori ,,Farul Mediteranei ",fiind folosit pentru orientarea pe
timp de noapte.Stromboli este considerat drept unul dintre cei mai
activi vulcani din Europa.Pe baza marturiilor scrise,se pare ca acest
vulcan,cu o inaltime de peste 900 m,erupe incepand cu anul 300
i.Hr.,la fiecare cateva minute,expulzand bucati incandescente de
lava,zgura si cenusa.La intervale de cativa ani au loc eruptii
violente,cu revarsari de lava,ceea ce a dus la depopulare masiva a
Insulelor Lipari,astazi locuind acolo doar cateva sute de
persoane.Datorita activitatii continue,a zgomotelor produse,in
antichitate insula era considerata a fi lacasul lui Eol,zeul vantului.

o Eruptiile de tip,,vulcanian "sunt caracterizate prin eruptii
violente,ca urmare a lavei vascoase(andezitice)expulzate,care are
tendinta de a se solidifica,la partea superioara a cosului
vulcanic,sub forma unui dop.Acumularea gazelor si ascensiunea lavei
impun o presiune crescanda asupra dopului format,pe care il expulzeaza
impreuna cu portiuni din conul vulcanic.Cei mai cunoscuti vulcani de
acest tip sunt Vulcano si Vezuviu.Vezuviul,unul dintre cei mai
violenti vulcani ai Europei,s-a facut remarcat prin eruptia din 79
d.Hr.,cand au fost distruse orasele Pompei si Herculaneum.De
atunci,Vezuviul a mai erupt de vreo cateva zeci de ori,unele dintre
aceste eruptii fiind foarte puternice.In urma exploziei din 472,norii
de cenusa au fost purtati pana aproape de Constantinopol.Una dintre
cele mai recente eruptii a Vezuviului(3-6 iunie 1929),a dus la
expulzarea a aproape 12 milioane mc de lava si tephra(cenusa,lapili si
bombe vulcanice) si a peste 1,5 miliarde mc de gaze.Temperatura lavei
la locul eruptiei a atins 1400 de grade Celsius,localitatile Pagano si
Campetelli fiind inundate de lava.

o Eruptiile,,ultravulcanice " sunt de o violenta extrema,ca urmare a
acumularii gazelor si a vaporilor de apa,rezultati din contactul apei
marii cu rezervorul ...

Eruptiile

Vulcanii erup diferit, in functie de compozitia magmei ce se afla sub
suprafata, cantitatea de gaz din magma, si tipul de ventru vulcanic
din care erupe.In general, cu cat lava este mai vascoasa, cu atat
ruptia va fi mai explosiva.Eruptiile explozive pot expulza o mare
cantitate de material in aer.Eruptiile nonexplozive produc rauri de
lava, si expulzeaza foarte putin material in aer.

ERUPTIILE EXPLOZIVE

Eruptiile explozive pot expuza atat lava lichida sau semisolida cat si
fragmente solide de roca vulcanica sau nonvulcanica care au fost
carate de-a lungul magmei ce se ridica inainte de eruptie.Eruptiile
foarte explozive sunt numite eruptii Plinian, dupa naturalistul roman
Pliny cel Intelept.Acesre erupptii pot dura de la cateva ore pana la
cateva zile.

ERUPTIILE NONEXPLOZIVE

Eruptiile nonexplozive ,sunt tipice pentru vulcanii din Hawaii,si
produc rauri de lava.Lava iese afara prin rifturile din suprafata
vulcanului sau prin ventre.ele sunt caracterizate prin faptul ca lava
produsa este de tip bazaltic, iar vulcanii ce sunt formati prin aceste
eruptii sunt numiti vulcani scut.

PERICOLELE VULCANILOR

Eruptiile pun direct, si indirect pericole asupra oamenilor, si a
proprietatilor, atat in aer cat si pe pamant.Asemenea pericole sunt :
raurile de lava, cenusa. Unele rauri de lava, mai contin cenusa
incinsa, fragmente de roca si gaze. Acestea sunt mortale datorita
temperaturiilor inalte, peste 850° C si vitezei ridicate, de peste 250
km/h.De asemenea , acumularile masive de cenusa vulcanica , mai ales
daca sunt udate de ploaie, duc la ruinarea recoltelor de cereale.

Pericole indirecte sunt deobicei efecte nonvulcanice, care acompaniaza
eruptiile. Astfel sunt, cutremurele , tsunami, ploile cauzate de
cenusa, bolile si infometarea ce apar dupa eruptiile vulcanice.
Tsunami sunt, uriase valuri seismice, de-a lungul oceanelor, generate
de miscarea instantanee a rocilor ce alcatuiesc platforma marina.
Aceasta miscare instantanee este cauzata de cutremure uriase, sau de
prabusirea unei insule vulcanice , in timpul eruptiei unui vulcan. De
asemenea , depozitele de materiale vulcanice pot duce la
defertilizarea pamanturilor, la moarea animalelor, si, in ultimul , la
foamete. Intre secolele 17-19, tsunami si foametea ce preced eruptiile
vulcanice au cauzat majoritatea deceselor legate de eruptii.

Incepand cu anii 80, un alt pericol , indirect legat de eruptii a
inceput sa atraga atentia : Avioanelor ce survolau zonele, le-a intrat
cenusa in motoare.

PREZICEREA ERUPTIILOR

Cea mai mare problema a vulcanologiei este prezicerea urmatoarei
eruptii a unui vulcan activ sau adormit. Oamenii de stiinta considera
un vulcan activ daca a erupt cel putin odata. Vulcanii adormiti sunt
considerati un potential pericol de a erupe pe viitor .Oamenii de
stiinta prezic eruptiile masurand evenimentele ce duc la o posibila
activitatee, ca , de exemplu cutremure, miscari a pamantului, si
eliberarea de gaze. Rata de succes este mai mare la prezicerea
eruptiilor nonexplozive la vulcanii bine monotorizati .De exemplu,
aproape toate fluviile de lava rezultate din eruptii in muntii Saint
Helens incepand din Mai 1980 au fost prezise cu zile, chiar saptamani
inainte.Cel mai mare obstacol in imbunatatirea prezicerii eruptiilor
este ca doar o fractiune din peste 500 de vulcani activi in lume sunt
monotorizati adecvat, cu instrumente moderne, si de catre
vulcanologisti bine instruiti.

RESURSE VULCANICE

Desii eruptiile vulcanice constituie o adevarata amenintare la adresa
omenirii, vulcanii pot deasemenea fi bogati in resurse. Probabil cea
maimare resursa din vulcani este pamantul format din materialele ce
sunt aruncate de eruptii.Activitatea vulcanica a creat unele dintre
mai frumoase si fertile regiuni ale pamantului. Inca de la inceputul
secolului 20, stapanirea caldurii naturale a sistemelor vulcanice a
dat o sursa, aproape nepoluanta , de energie termica si energetica.De
exemplu jetul de la Geyzerele din nordul Californiei , cel mai mare
camp geotermic , este suficient pentru a alimenta cu curent un orase
de milioande de locuitori, precum San Francisco.Multe depozite ce
cupru,carbune, zinc, aur si argint, sunt continute in rocile
vulcanice, sau in rocile magmatice , ce sunt bazele vulcanilor.Roca
sparta de lava, pumice, carbunele si alte produse rezultate in urma
eruptiilor sunt surse de materie bruta pentru construirea drumurilor,
in constructii, industrie.

VULCANI EXTRTERRESTRI

Eplorarea spatiala di ultima decada a adus dovezi ale existentei
vulcanilor si a produselor sale si pe alte planete si luni din
sistemul nostru solar.Fotografiile facute de satelitii ce orbitau luna
Pamantului au aratat uriase campuri de lava mare.Mostre din aceste
mare au fost luate de catre astronautii din programul Apollo ,si dupa
analiza s-a constatat ca erau similare cu cele bazaltice, dar nu
identice cu cele gasite pe Pamant.

De asemenea, imagini luate de sateliti ale suprafetei lui Marte si
Venus au aratat vulcani si insusiri vulcanice asemanatoare, dar mai
mari decat cele de pe pamant.De exemplu, Olympus Mons, un gigant
vulcan scut de pe Marte, cu diametrul de 600 km , este mai mare decat
lungimea insulelor Hawaii, puse una langa alta. Misiunea Mars
Pathfinder din 1997 a adus date conform carora , rocile vulcanice de
pe Marte seamana cu roci similare de pe Pamant,inclusiv dovezi de roca
andesit. Activitatea vulcanica depe luna pamantului Marte, Mercur si
Venus s-a petrecut acum millioane de ani ; aceste corpuri
planetare,sunt acum ,reci si moarte.In orice caz, oamenii de stiinta
au gasit dovezi in meteoritii de pe Marte care indica faptul ca
activitatea vulcanica s-ar fi produs acum 150 de millioane de ani .

Dovezi bine documentate asupra vulcanilor activi au venit din
imaginile de la satelitul Voyager 2. Asemenea activitati, desi putin
intelese, par a fi diferite de cele din vulcanismul terestru. In 1979
acest satelit a capturat imagini de nori vulcanici, ce contineau
dioxid de sulf, care tasneau pana la 280 km deasupra suprafetei lui
Io, una din lunile lui Jupiter.Intre aprilie si septembrie 1997,
naveta spatiale Galileo a adus deasemenea imagini ce aratao o
dramatica activitate vulcanica pe Io. Activitatea vulcanica a lui Io
indica prezenta de materiale locate in inima sau interiorul sau, dar
cauza caldurii din mijlocul lui Io este diferita de cea de pe Pamant.
Oamenii de stiinta cred ca Io este incalzit intern de frecarea
rezultata din faptul ca luna este trasa in diferite directii de
Jupiter si lunile din apropiere, Ganymede si Europa. Imaginile luate
lunile alaturate, Ganymede si Europapiter si de Voyager 2 in 1989 ale
lui Triton, o luna a lui Neptun, a aratat o punga de gaz, cel mai
probabil nitrogen care se ridica la 8 km deasupra suprafetei, si care
se intindea aproape 150 km.Aceasta punga de gaz sugereaza ca Triton
poate avea deasemenea un miez fierbinte capabil de activitate
vulcanica.

... mai mult despre vulcani si cutremure[1]

Unelte personale